Bu kadar tatlıya düşkün bir millet olmamıza rağmen, atalarımızın tatlı sevmediklerini söylesem şaşıracaksınız!
‘Tatlı yiyen adam erkek adam değildir’ diye burun kıvırırlarmış. Yabancı bir misafir tatlı ikram ettiğinde çok bozulur, nasıl yapsak da bu tatlıyı yok etsek diye düşünürlermiş. Ancak İslamiyetle beraber ve araplarla yakın ilişkiye girdikten sonra ağızlar tatlanmış. Özellikle iftar açmak için hurmayla başlayan bu gelenek sütlü tatlılar, macunlar, şerbetler ve helvalarla sürüp günümüze değin ulaşmış.
İnceNoktalar
Hindibağ, ısırgan, kazayağı, ebegümeci, hodan, kuzu kulağı, şevket-i bostan, sirken... Hepsini haşlayıp, süzüp, limon ve zeytinyağı ile salatasını yapabilirsiniz.
Çermik pilavı
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
2 adet tavuk göğsü
4 diş sarmısak
3 sap yeşil soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
1 çay bardağı sıcak su
Pilav İçin
1 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı arpa şehriye
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Pirinçleri ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin. Tencerede tereyağını eritip, sarımsakları ve ince doğranmış tavuk parçalarını katın. Tuz, karabiber ekip, tavuk suyunu çekinceye dek karıştırarak pişirin. Tavuklar kızarınca üzerine yeşil soğan ve maydanozları katın. Sıcak suyla beraber 10- 15 dakika pişirin. Pilav tenceresinde tereyağını eritip, şehriyeleri kavurun. Süzdüğünüz pirinci ve sıcak suyu ekleyerek, kısık ateşe alın. Üzeri göz göz olunca üzerine tavuklu harcı koyarak servis yapın.
Yoğurtlu semizotu salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
1 demet semizotu
2 su bardağı yoğurt
4 diş sarmısak
6 dilim ekmek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, kırmızı pul biber
Yapılışı:
Semizotunu ayıklayın, sap kısımlarını kesip suda bekletin. Ekmekleri küp şeklinde doğrayıp salata tabağına koyun. Sarımsaklı yoğurtla ekmeklerin her tarafını kaplayın. Ortasına semizotunu yerleştirin. Kırmızı pul biber, tuz serpip, zeytinyağı gezdirin.
Jöleli masal dünyası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
2 paket portakal jölesi
2 adet muz
2 adet elma
2 adet portakal
4 bardak çilek
1 bardak siyah üzüm tanesi
Süslemek İçin:
Bebe bisküvisi
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
Yapılışı:
Büyük bir kasede 4 su bardağı kaynar suyun içinde 2 paket jöleyi eritin. 4 su bardağı buz gibi soğuk su ekleyerek, karıştırın. Kalıbı ıslatıp, meyvelerle süsleyin. 1 kepçe jöleli karışımdan gezdirip, buzdolabına alın. Böylece verdiğiniz desen bozulmayacaktır. Kalan meyveleri beklettiğiniz jöleye katıp, kalıptaki donan jölenin üzerine ekleyin. Buzdolabına alın. En az 3 saat bekletip, tabağa ters çevirin. Üzerini Hindistan cevizi ve kiviyle, kenarlarını bebe bisküvisiyle süsleyerek servis yapın.
Yemekçinin notu: Kivi jölenin donmasını bozduğu için jöleli karışımın içine katılmaz. Üzerine süs olarak konabilir.