Paylaş
Sırf bu yüzden gideceğim yere, gece yolculuk ederek gitmeyi ve sabah orada olmayı tercih ederim. Tatilde yapacağım bu ilk kahvaltı ve içeceğim ilk çay bütün yol yorgunluğunu alır üzerimden.
Anadolu benim için bir cennettir bu bakımdan. Her yörenin, her bölgenin kahvaltısı ayrı bir maceradır.
?imdi, tatilini yurtiçinde geçirecek olanlar için kısa bir gezintiye çıkalım ve bakalım gittiğiniz yerlerde nasıl kahvaltı edebilirsiniz...
Çanakkale’ye gidelim ilk. Kızgın sac üzerine kırılan köy yumurtasına salam, sucuk, peynir ekleniyor.
Pişen karışım “ekmek arası” yapılarak ikram ediliyor. Bu muhteşem lezzetin adı ise “bomba.”
?imdi Balıkesir’e uğraya-lım, meşhur “kaymaklı”nın tadına bakalım. Elbette Ege deyince akla zeytinyağı ve çeşit çeşit Ege otu geliyor. Bu ikisi, Ege kahvaltılarının da olmazsa olmazı.
Canınız biraz tatlı istediğinde Ege balları, Bozcaada’nın domates reçeli ve Çeşme’nin sakız reçeli imdadınıza yetişiyor.
Ayrıca Afyon’un ünlü süt kaymağı da damağınızı şenlendirmek için sırada bekliyor. Ege’ye gidip de Yzmir’e uğramamak ve meşhur sandviç kumrunun tadına bakmamak olmaz tabii...
Kıymalı pide semsek
Yoğurt ve karbonatı derin bir kaba koyup çatal
yardımıyla iyice çırpın. Tuz, yağ ve unu ekleyip yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirin.
Diğer taraftan iç harcını hazırlamak için soğanları ayıklayıp incecik doğrayın. Zeytinyağı ve soğanı geniş bir tavaya koyup orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun.
Hafifçe yumuşayan soğanın üzerine kıymayı ilave edip karıştırın ve 5-7 dakika kadar kavurup ocaktan alın.
Yncecik kıyılmış maydanoz ve dereotunu katıp üzerine tuz ve biberleri serpin. Yyice karıştırıp soğuması için kenarda bekletin.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Yuvarlak hamurları hafif unlu tezgahın üzerinde merdane yardımıyla 10-12 santim çapında yuvarlaklar elde edecek şekilde açın.
Pasta tabağı büyüklüğündeki yufkanın ortasına soğanlı harçtan 2-3 yemek kaşığı kadar koyun. Yufkanın iki ucunu hafifçe üzerine kapatıp kenarlarından çekerek kayık şekli verin.
Pideleri yağlanmış tepsiye yerleştirin. Ysterseniz pideleri daha küçük olarak da yapabilirsiniz.
Pideleri 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 30 dakika pişirin.
Yçine yumurtayı kırıp tekrar fırına verin ve yumurta pişinceye kadar fırında tutun.
Çıkarıp servise sunun.
Malzeme listesi
Hamur için;
1 çay bardağı yoğurt
1 paket karbonat
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
125 gr eritilip ılıtılmış tereyağı
(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
Yaklaşık 10-11 tepeleme yemek kaşığı un
Harcı için;
1 fincan zeytinyağı
300 gr az yağlı kıyma
2 adet büyük boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Ayrıca 8-10 adet yumurta
Paylaş