Tat dille alınmaz

Nasıl bir hazdır, lezzetli bir pastadan bir parça koparıp ağzınıza atmak ya da nefis bir yemeğin yanında sunulan şarap kadehinden bir yudum alıp, ağzımızda dolaştırdıktan sonra yutmak.

Ağızda başlıyor yemeğin vücuttaki serüveni. Tat almanın ve yemeğin güzel olup olmadığına dair fikir edinmemizin de başlangıç noktası ağız! Ama tat almaktaki görevi en az dil kadar önemli başka bir yer daha var; beyin.

Dilimizin üzerinde dört farklı kimyasal alıcı vardır ve bu alıcıların her biri başka bir tada duyarlıdır. Bu alıcılar, ekşi tatlı acı ve tuzlu tatları almak üzere görevlidir ve görevlerini yerine getirdikten sonra aldıkları bu mesajı elektrik dalgalarına çevirip, beyne iletirler. Yani beyne giden şey elektrik dalgasından başka bir şey değildir aslında.

Beyin o sinyalleri alıp tada dönüştürmese, ne yediğiniz pastanın, ne de içtiğimiz şarabın tadını alabiliriz.

Mantar dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

12 adet büyük boy taze mantar

1 adet limonun suyu

1 su bardağı sıcak et suyu

2 yemek kaşığı pirinç

2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz, karabiber

5 yemek kaşığı zeytinyağı

Mantarları yıkadıktan sonra, sap kısımlarını bıçakla kesip çıkararak limonlu suda bekletin.

Diğer taraftan, yıkayıp süzdüğünüz pirinci, incecik kıydığınız dereotu ve maydanozu, tuzu, karabiberi, 2 yemek kaşığı zeytinyağını derin bir cam kaba aktarıp karıştırın. Mantarların sap kısımlarından boşalan çukurları, dolma içiyle bastırarak doldurun. Mantarları fırına dayanıklı bir kaba düzgünce sıralayın. Üzerlerinde kalan 3 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin. 1 su bardağı sıcak et suyunu da kabın kenarından ilave edin. Önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika pişirip servise sunun.

Hindistan cevizli havuç

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı toz şeker

3 adet büyük boy havuç

1 su bardağı su

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

1 çay kaşığı tarçın

Üzeri için

4 yemek kaşığı hindistan cevizi

Havuçların kök kısımlarını kesip üzerlerini kazıyarak yıkadıktan sonra, orta boy bir tencereye koyun. Üzerine toz şeker ve suyu ekleyip kısık ateşte havuçlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğuması için bir kenarda beklettikten sonra, rendeleyin. Üzerine dövülmüş cevizi ve tarçını ilave edin. Sonra, malzemeleri yoğurup harçtan cevizden küçük parçalar alarak şekil verin. Son olarak, havuçlu topları hindistancevizine bulayarak servis tabağına dizin. 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları