Paylaş
“Türkiye’nin En Güzel Tavuklu Yemekleri” öncelikle www.lezita.com.tr adresinde sizin adınız ve fotoğrafınızla halk tarafından değerlendirilecek.
İsteyen herkes orijinal tarifleri ve birer adet fotoğraflarıyla yarışmaya başvurabilirler. Yarışmaya katılmak ise çok kolay. Ya www.lezita.com.tr adresine girip ilgili bağlantıyı takip ederek, ya da tariflerinizi ad, soyad, özgeçmiş ve bir adet fotoğraf eklentisiyle; Lezita Kemalpaşa mah. 412. sok. No:4 Pınarbaşı/İzmir adresine göndererek katılabilirsimiz.
“Yarı final”e kalan 100 tarif ben ve değerli jüri üyeleri tarafından tekrar değerlendirmeye alınacak. Finale kalan 30 tarif de bu jüri tarafından belirlenecek. Finalin nerede ve nasıl yapılacağına geçmeden önce yarışmaya katılan herkesin sürpriz armağanlar kazanacağını söyleyelim. Ayrıca ilk üçe girenler Lezita’nın özel armağanlarını kazanmakla kalmayacak, tarifleri bu köşede isimleri ve fotoğraflarıyla yayınlanacak.
Katılımcılar için herhangi bir yaş ya da yemek çeşidi sınırlaması da yok. Gelelim finale; finale kalan 30 tarif 16 Mayıs 2009 Cumartesi günü İzmir’de yapılacak törende denenecek. Tariflerin aynen uygulanmasıyla yapılan yemekler jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Ve böylece yarışmanın birinci, ikinci ve üçüncüsü belirlenecek.
İlk otuza giren tavuklu yemekler için bir başka sürprizimiz daha var. Bu tarifler benim de içinde bulunacağım bir kitap projesinin parçası olacak. Ön elemeyi geçen kimsenin final töreni için bilete de ihtiyacı yok. Çünkü onlar Lezita’nın konuğu olacak.
Son katılma tarihi ise 30 Nisan 2009. Kaçırmayın!
Havuç kavurması
YAPILIŞI: Havuçları soyup yıkadıktan sonra boylamasına dörde bölerek tavla zarı formunda doğrayın. 6 su bardağı tuzlu suyu orta boy bir tencerede kaynatın. Havucu, kaynayan tuzlu suda 7-8 dakika hafifçe haşlayıp süzün. Diğer taraftan, zeytinyağı ve incecik doğranmış soğanları orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Haşlanmış havuçları ekleyip 7-8 dakika daha karıştırarak pişirin. Yumurtalar, tuz ve karabiberi derin bir kapta çatal ya da tel çırpacak yardımıyla iyice çırpın. Bu karışımı kavrulan havuçların üzerine aktarıp kısık ateşte ara sıra karıştırarak yumurtalar pişinceye kadar kavurun. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
· ½ kg havuç
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 1 çay bardağı zeytinyağı
· 4 adet yumurta
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 demet maydanoz
Kızılcık şerbeti
YAPILIŞI: Kızılcık şurubunu yapmak için taze kızılcık meyvesi kullanabileceğiniz gibi, bulabilirseniz kızılcık pestili de kullanabilirsiniz. Ama pestil kuru bir malzeme olduğu için kullanmadan yarım saat kadar önce 3 su bardağı ılık suya koymalısınız. Taze kızılcık meyvelerinin saplarını ayıkladıktan sonra yıkayıp süzün ve orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine suyu ilave edip orta ısılı ateşte pişirin. Meyveler iyice ezilince ocaktan alın. Üzerindeki köpüğü kağıt peçete yardımıyla aldıktan sonra soğumasını bekleyin. Soğuyan kızılcıkları sık örülmüş bir tel süzgeçte ezerek suyunu süzün. Süzülmüş kızılcık suyunu tekrar aynı tencereye aktarın. Üzerine şekeri ekleyip kısık ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan şurubu koyu boza kıvamına gelinceye kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken kavanozlara aktarın. Servise sunarken su ve şeker ilave edip meyve suyu kıvamına getirin. Soğuk olarak servise sunun.
Malzeme listesi
· 1 kg taze kızılcık meyvesi
(250-300 gr kızılcık pestili de kullanabilirsiniz.)
· 10 su bardağı su
· 1 kg tozşeker
Paylaş