Sofrada ne yapmalı ne yapmamalı

Sofrada yapılan muhabbetler çok hoştur. Hatta bazen yemek biter, muhabbet bitmez.

Peki, görgü kurallarına göre, yemek yerken sadece iki yanınızda oturanlarla muhabbet edebileceğinizi biliyor muydunuz? O da alçak sesle...

Bir davette masada oturacağınız yeri seçme şansınız da pek yoktur. Ancak resmi olmayan bir yemekte böyle bir seçim yapmanız mümkün. Yani, resmi bir davetteyseniz yanınıza hiç değilse iki kelam edeceğiniz kişilerin oturması tamamen şansınıza bağlı. Öyle kolları masaya dayamak, fazla hareketli olmak, el kol sallayarak konuşmak yasak. Bu arada, sesinizin yüksek çıkmamasına da dikkat etmelisiniz.

Yemek servisini beklerken canınızın sıkıldığını çatalla kaşıkla oynayarak ya da peçetenin kenarını kıvırarak belli etmemeniz gerekiyor. İçinizden ne kadar gelse de tabakla masaya vurup tempo tutmak da yok. Bir şey okumayacak, yazmayacak hatta not bile almayacaksınız. Beğendiğiniz yemeğin tarifini yazmak bile yasak bu durumda.

Kurallar nedense hep erkekler için koyulur. Örneğin erkek masada sigara içmese iyi olur, ancak içecekse bile hanımlardan izin alması gerekir. Peki ya kadınlar sigara içecekse kimden izin alacak ya da sigarayı yaktığına göre izin almış mı sayılacak?

Peki kadının sigarasını görgü kurallarına göre bir erkek mi yakmalı? İşte bu bir belirsizlik durumu.

İzinli ya da izinsiz, sigara içmenin zamanı da bellidir görgü kurallarına göre. Sigara yemek sırasında içilmez, ancak tatlı veya meyveye geçişte içilebilir. Biz yine yemeğin biraz gecikmesi durumunda ne yapacağımıza dönelim. Masada hali hazırda bulunan ekmekten ya da salatadan atıştırmak da yapılmayacaklar arasında. Bu arada resmi yemek davetlerine çocuk götürülmüyor.

Yine resmi yemek davelterinde masaya zaten kürdan konmadığından "kürdan kullanılmaz" uyarısını es geçiyoruz. Görgü kurallarında, aslında bizim geleneklirimizde yer almayan, ancak Batı kültürünün bir parçası olan bayanların elini öpmek bir nezakettir. Bir davete gittiğinizde Batılı görünmek için genç bir bayanın elini sakın öpmeyin. Bu görgü kurallarına aykırı.

Zeytinyağlı bezelyeli pilav

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı pirinç

á 3 su bardağı sıcak su

á 1/2 su bardağı zeytinyağı

á 150 gr taze bezelye

(Konserve bezelye de kullanabilirsiniz.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 demet dereotu

Pirinci sıcak suyun altında iyice yıkayıp tel süzgeçe koyarak süzün. Taze ya da dondurulmuş bezelye kullanacaksınız, bezelyeyi kaynar tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün (dondurulmuş bezelyenin çözülmesini beklemeden kaynar suya atabilirsiniz). Konserve bezelye kullanacaksanız, haşlamadan bir kenarda bekletin. Zeytinyağını geniş bir teflon tencere ya da pilav tenceresinde kızdırıp süzdüğünüz pirinci tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun.

Üzerine sıcak suyu ve haşlanmış ya da suyu süzülmüş konserve bezelyeyi aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu çeker çekmez ocağın altını kısıp pilavı kısık ateşte 5 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Tencerenin kapağını açıp incecik doğradğınız dereotunu üzerine serpiştirin. Kapağını tekrar kapatıp 20 dakika kadar dinlendirin. Karıştırarak ılık olarak servis yapın.

Fırında peynirli biber dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet kırmızı dolmalık biber

á 1 su bardağı lor peyniri

á 1/2 su bardağı orta yağlı beyaz peynir

á varsa 1 paket labne peynir

á 2 adet yumurta

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 demet dereotu

á 1/2 demet maydanoz

á 1 tatlı kaşığı kuru nane, fesleğen

á 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

á 1 çay kaşığı karabiber

Önce kırmızı biberlerin sap kısımlarını tam olarak ayırmadan kapak gibi kesin. Çekirdekli kısımlarını ayıklayıp yıkadıktan sonra, peçeteyle kurulayarak kenarda bekletin. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; tuzsuz lor peynirini, rendelenmiş beyaz peyniri ve zeytinyağının yarısını derin bir kaba aktarın. Varsa 1 kutu labne peyniri de ilave edin.

Üzerine yumurtaları kırıp incecik kıyılmış dereotu ve maydanozu da ekleyin. Kuru nane varsa taze yoksa kuru fesleğen, kırmızı pul biber ve karabiberi serpiştirerek yoğurun. Temizleyip kuruladığınız biberleri, hazırladığınız peynirli harçla doldurun. Ancak ağız kısımlarında 1-2 santim boşluk bırakmaya dikkat edin. Kalan zeytinyağına fırça yardımıyla biberlerin üzerine sürün. Dolmaları, orta boy bir fırın kabına yerleştirip, 175 dereceye ayarlı fırında en az 30-35 dakika pişirin. Üzerleri iyice kızardığında fırından çıkarıp, üzerlerindeki zarı soyduktan sonra, ılık ya da soğuk halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları