Sofra düzeni ve çocuklar

Yemek ne kadar zahmetli ve dikkatli hazırlanırsa hazırlansın, gelişi güzel ve özensiz kurulmuş bir sofra daima harcanan emeği boşa çıkarır.

Pahalı olmayan ama zevkle seçilmiş servislerle kurulmuş güzel bir sofra, ortadaki bir çiçek vazosu, bir mum, en mütevazı yemeği bile farklı ve zevkli hale getirebilir. Böylece aile fertleri ve özellikle çocuklar; düzenli, zevkli, ilgiyle hazırlanan bir sofranın anlamını ailede görecek, sofraya saygılı olma ve davranışlara dikkat etmenin önemini kavrayacaklardır.

İnce Noktalar

Mantarları yüksek ısıda tavada kavurursanız, sertleşip, lastik gibi olmasını engeller ve çok çabuk pişirmiş olursunuz.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Pazılı dolanger

Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım. Bir tencerede; sıvıyağda soğanları hafif sararıncaya kadar kavuralım. Üzerine kıyılmış pazı ve yıkayıp, süzdüğümüz pirinci, karabiber ve tuzu ekleyelim. Kısık ateşte 10 dakika pişirdikten sonra ocaktan alalım. Hamuru hazırlamak için; derin bir yoğurma kabına unu aktaralım ve içine yumurta, yoğurt, zeytinyağı, sirke, tuz ve kabartma tozunu ekleyelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye dek yoğuralım ve 30 dakika dinlendirelim. Daha sonra hamurdan 12 adet, eşit boylarda parça-beze hazırlayalım. Her bir parçayı nişasta serperek, pasta tabağı büyüklüğünde açalım. İki adet hamur yufkasını üstüste koyup, yine nişasta yardımıyla açarak hazır yufka büyüklüğüne getirelim. Yufkanın bir kenarına 3-4 yemek kaşığı pazılı harçtan koyarak rulo şekline getirelim. Yağlanmış fırın tepsisinin ortasından başlayarak, ruloyu kendi etrafında döndüre döndüre saralım. Hazırladığımız diğer ruloları da, tepsideki hamurun etrafına dolayarak yerleştirelim. Üzerine çırpılmış yağlı yumurtayı sürdükten sonra 175 dereceli fırında en az 35 dakika pişirip, servise sunalım.

10 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 30 dakika


İç harcı için

1 demet pazı (incecik kıyılmış)

1 kahve fincanı pirinç

3 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı karabiber, tuz

Hamuru için

6 su bardağı un

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 paket kabartma tozu

1 yemek kaşığı sirke

1 çay kaşığı tuz

Hamuru açmak için

1 su bardağı buğday nişastası

Hamura sürmek için

3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

1 adet yumurta

Cevizli bandırma

Öncelikle bir tencerenin içinde nişasta, su ve pekmezi, birbiriyle özleşene kadar iyice çırparak karıştıralım. Daha sonra tencereyi, orta ısılı ateşin üzerine oturtup, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Ortası delik kek kalıbının içini soğuk suyla ıslatıp, ılınan pekmezli karışımı kalıba dökelim ve bir gece buzdolabında bekletelim. Kalıbı bir servis tabağına ters çevirerek tatlıyı kalıptan çıkaralım üzerini ceviz içiyle süsleyerek servise sunalım.

10 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı pekmez

7 su bardağı su

7 yemek kaşığı mısır nişastası

1 su bardağı ceviz içi
Yazarın Tüm Yazıları