Bu soruyu bana sorsalar cevabı tam olarak bilemem ama hâlâ yapılan Türk yemeklerinin, etli ayva, tutmaç ve erişte olduğunu söylerim.
Zaten kimi halk öykülerinde de Türk yemeklerinden biri olan “tutmaç”ın adı sıkça geçmektedir. Bir çorba çeşidi olan tutmaç, “erişte” dediğimiz şekilli hamur ve yeşil mercimeğin karıştırılmasıyla yapılır. Pek çok kaynak, tutmacın Anadolu Selçukluları’nda ve Osmanlı sarayında sıkça pişirildiğini doğrulamaktadır. Günümüzde de Anadolu’nun birçok yöresinde tutmaç yapıldığını biliyoruz. Bu yemek, öncelikle Oğuz Türkleri tarafından Anadolu’ya getirilmiş, sonra diğer Türk toplulukları ve Arap ülkelerine tanıtılmıştır. Hatta Faruk Sümer, Ebu ıshak’ın divanında tutmaca dair bir manzume olduğundan da bahseder.
Kıymalı gazel böreği
MALZEMELER Hamuru için; * 4 su bardağı elenmiş un * 1,5 su bardağı su * 1 tatlı kaşığı tuz İç harcı için; * 250 gr. orta yağlı kıyma * 2 yemek kaşığı margarin veya sıvıyağ * 2 adet haşlanmış patates * 2 baş soğan * 1 demet maydanoz * 1 çay kaşığı karabiber * 1 çay kaşığı tuz * 1 su bardağı buğday nişastası * 1,5 su bardağı sıvıyağ veya eritilmiş margarin * 1 adet yumurtanın sarısı
YAPILIŞI Derin bir kaba un, su, tuz konularak yoğrulur, kulak memesi kıvamından daha katı bir hamur yapılır. Hamurdan cevizden büyük bezeler yapılarak üzeri nemli bir bezle örtülür. Yarım saat kadar dinlenen bu bezelerin üzerine nişasta serpiştirilerek 40-45 cm.’lik yufkalar halinde açılır ve bir sofra bezinin üzerineserilir. Böreğin iç harcını hazırlamak için geniş bir tavaya konulan yağda yemeklik doğranmış soğanlar sarartılır, kıyma ilave edilerek 5-6 dakika sotelenir ve haşlanıp rendelenmiş patatesler eklendikten sonra 8-10 dakika daha pişirilir. En sonunda içine tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek tavanın altı söndürülür, börek harcı soğumaya bırakılır. Yağlanmış tepsiye dinlenmiş yufkalardan biri serilir ve üzerine yağ gezdirilir. Serilen her yufkanın üzerine erimiş yağdan kaşıkla serpilir. Yufkalar büyük gelirse buruşturularak tepsinin içine yerleştirilir. Yufkaların yarısı bitince üzerine önceden hazırlanan böreğin iç harcı düzgünce yayılır. Diğer yufkalar da araları yağlanmak suretiyle üst üste serilir. En üste serilen yufkanın üzerine, çırpılan yumurta sarısı kaşıkla sürülür. Bu haliyle 15-20 dakika kadar bekletilen börek kare şeklinde kesilir, sonra da bir köşesinden diğerine çapraz kesilerek börek dilimlerine üçgen şekli verilir. 175 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirildikten sonra servis edilir.