Sinop... Mutlu şehrin zengin tatları

Taze fasulye çorbası, kestane yemeği ve sirkeli pırasasıyla ünlü Sinop’un ‘nokul’u ve ‘banduma’sı da çok özel... Türkiye’nin en mutlu şehirleri listesinde başı çeken Sinop’a özgü bu iki lezzette başrolde ceviz var.

Haberin Devamı

NOKUL

(6-8 kişilik)

NE LAZIM?

125 gr tereyağı

 1/2 çay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı yoğurt

4 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

2 yemek kaşığı tozşeker

Sinop... Mutlu şehrin zengin tatları

Ayrıca;

 2-3 kaşık un (tezgâhı unlamak için)

İç harcı için;

 1.5-2 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)

 1 su bardağı kuru üzüm

 2 yemek kaşığı tozşeker

 1 yumurtanın akı

1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için;

1 yumurtanın sarısı

NASIL YAPARIM?

Derin bir kaba sıvıyağ, yoğurt ve oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını koyup çatalla çırparak karıştırın.

Tozşekeri ve yavaş yavaş unu da ilave edin. Çok yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Haberin Devamı

Ele yapışmayan, yumuşak kıvamdaki hamurun üzerini mutfak beziyle örtün, oda sıcaklığında 30 dakika bekletin.

İç harcı için büyük bir kâsede ceviz içi, kuru üzüm, tozşeker, tarçın ve yumurta akını karıştırın. 

Dinlenen hamuru üç parçaya bölün, her birini yuvarlak bezeler haline getirin.

Tezgâha biraz un serpip ilk bezeyi koyun. Merdaneyle 20-25 cm çapında, oval ya da dikdörtgen olacak şekilde açın.

Hamurun içine iç harçtan 3-4 kaşık serpiştirin. Uzun kenarından başlayıp rulo şeklinde sarın. İki elinizle rulo hamurunu biraz çekiştirip büyütün. Keskin bir bıçakla 3-4 parmak eninde kesin.

Fırın kâğıdı serilmiş tepsiye kesilen hamurları dizin.

Kalan iki bezeyi de aynı şekilde hazırlayın. Yumurta sarısı sürüp 175 derece önceden ısınmış fırında 30-35 dakika, kızarıncaya kadar pişirin.

SİNOP ISLAMASI (BANDUMA)

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

2 hazır yufka

3 yemek kaşığı zeytinyağı 

2 adet tavuk but

1 tavuk göğsü

1 kuru soğan

1 çay kaşığı tuz 

2 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)

8 su bardağı su

1 kâse sarımsaklı yoğurt

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosu için;

3 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

Sinop... Mutlu şehrin zengin tatları

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

Hazır yufkayı tezgâha serin, 2’ye katlayın. Sonra da katladığınız yerden rulo şeklinde sarın ama çok sıkı olmasın.  Keskin bir bıçakla
2 parmak eninde kesin.

Kesilen kısım üste gelecek şekilde, 30 santim çapındaki yuvarlak bir fırın kabına yan yana dizin. Diğer yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.

Dizdiğiniz yufkaların üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip önceden ısınmış 200 derece fırında en az 20 dakika pişirin.

Tavuk etlerini, 2’ye bölünmüş soğan, tuz, karabiber ve 8 bardak suyla haşlayın. Yumuşayan etleri alıp incecik didikleyin.

Tavuk suyunu süzün ve ılıtın. Fırından çıkardığınız sıcak yufkaların üzerine ılık tavuk suyunu gezdirip çekmesini bekleyin. Sonra didiklenmiş tavukları üzerine yayıp cevizleri serpiştirin.

Haberin Devamı

Sos için bir tavada tereyağı ve biberi kızdırıp üzerine gezdirin. Sarımsaklı yoğurtla servise sunun.

BİR NOT

Aslında bu yemek, özel yapılan ıslamalık yufkayla hazırlanır. Ben size, her yerde bulabileceğiniz hazır yufkayla yapabileceğiniz bir tarif verdim.

 

Yazarın Tüm Yazıları