Balığın yalnızca gayrimüslim vatandaşlarımız tarafından değil, Müslümanlar tarafından tüketilmeye başlamasının cumhuriyet sonrasına rastladığını söylemiştik.
Evet, üç tarafı denizlerle çevrilmiş olan bir coğrafyada yaşayan bizler, yine de deniz ürünlerini gerektiği kadar tüketebiliyor muyuz, bilinmez.
Balık takviminden haberdar olanlar, şubat ayı geldiğinde kalkanın da sofralara gelme zamanı olduğunu iyi bilirler. Bütün denizlerimizde yaşayan kalkan yassıdır ve ortalama 50 metre derinlikte yaşar. Eskilerin "düğmeli balık" da dediği kalkanın iki gözü de sol tarafındadır. Ancak, ilk doğduklarında durum farklıdır. Diğer balıklar gibi gözleri iki tarafta olan kalkanın sağ gözü sol tarafa kaymaya başladığında, kalkan olgunlaşmaya başlamış demektir ve kalkanın artık sığ sulardan derin sulara geçme zamanı gelmiştir.
Pulsuz dış yüzeyi ve kılçıksız yapısıyla pek çok kişinin en sevdiği balık olan kalkan, bütün yıl boyunca avlanabilir. Ama yazının başında da dediğimiz gibi, en lezzetli olduğu dönem ocak ayı sonundan mart ayı ortalarına kadardır. Yani şubat ayı başlarında olduğumuza göre, kalkanın da tavalarımıza düşme zamanı gelmiş demektir.
Kekikli hamsi kapama
Malzeme listesi
á 1 kg hamsi
á 4 adet kıvırcık marul yaprağı
á 2 adet yeşil soğan
á 1-2 adet sivri biber
á 1 demet maydanoz
á 2-3 diş sarmısak
á 2 adet orta boy domates
á Varsa 1 yemek kaşığı soya sosu
á 2 çay kaşığı domates veya biber salçası
á 3 çay kaşığı kuru kekik
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 6 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 adet limon
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Hamsilerin kılçıkları ayıklandıktan sonra yıkanıp süzülür. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ve karabiber serpilip kenarda bekletilir. Diğer taraftan, yeşil soğanlar incecik doğranıp derin bir kaba aktarılır. Sarmısaklar ve sivri biberler de incecik dilimlenerek üzerine ilave edilir. İncecik kıyılmış maydanoz ve soyulup tavla zarı formunda doğranan domatesler de sebzelerin üzerine eklendikten sonra, kuru kekik, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber serpilir. Salça, zeytinyağının 4 çorba kaşığı kadarı ve varsa soya sosu da ilave edilip kaşıkla malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra, kenarda bekletilir.
2 yemek kaşığı zeytinyağı 25-30 santim çapında, fırına dayanıklı geniş bir güveç kabına (fırın kabı da kullanılabilir) gezdirilir. İki adet kıvırcık yaprağı kabın dibine yayılır. Üzerlerine suyu süzülmüş ve karınları açılmış hamsilerin yarısı kabuk kısımları yukarıya bakacak şekilde dizilir. Üzerine hazırlanan sebzeli karışım yayılıp kalan hamsiler de üzerine yerleştirilir. İnce halkalar halinde dilimlenmiş limonlar üzerine dizilip kalan marul yaprakları ile balıkların üzeri kapatılır. Kabın üzeri alüminyum folyoyla ya da kapakla sıkıca kapatılır. Hamsiler, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika pişirilip çıkarılır. Sıcak sıcak servis yapılır. İstenirse sebzeli harcın içine 3-4 yemek kaşığı kadar rendelenmiş taze kaşar peyniri de katılabilir.
Haşhaşlı kardan adam keki
8
kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Malzeme listesi
á 4 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
á 1,5 su bardağı tozşeker
á 150 gr. margarin (Yumuşamış olmalı.)
á 1 su bardağı ılık süt
á 1 adet portakal kabuğunun rendesi
á 1 su bardağı kavrulmuş haşhaş
á 1 paket vanilya
á 1 paket sade kekun
Üzeri için;
á 50 gr. beyaz çikolata
á 50 gr. siyah (bitter) çikolata
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılıp tozşeker eklenir. Mikserin yüksek devriyle, köpük köpük oluncaya kadar, 5 dakika çırpılır. Üzerine oda sıcaklığında bekleyerek yumuşamış margarin, ılık süt ve rendelenmiş portakal kabuğu ilave edilip 2-3 dakika daha çırpılır. Kekun ve vanilya da katıldıktan sonra spatula ya da tahta kaşıkla karıştırılır. Diğer taraftan, kardan adam, ayıcık ya da yıldız şeklindeki kek kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlanır. Bu işlem için 25-30 santim çapındaki kek kalıbı da kullanılabilir. Hazırlanan hamurun yarısından fazlası (dörtte üçü) yağlanmış kalıba aktarılır. Kalan hamura haşhaş eklenip iyice karıştırıldıktan sonra, kalıptaki hamurun üzerine gezdirilir. Üzerine çatalla bastırarak haşhaşın hamura iyice dağılması sağlanır. Kek, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, 40-45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirilip çıkarıldıktan sonra soğuması beklenir. Üzerinin süslenmesi için; beyaz ve çikolata benmari usulü eritilip ucu delik ve külah şekilli yağlı fırın kağıdının içine aktarılır. Kardan adamın üzeri istenilen şekilde süslenip yaklaşık 20-25 dakika bekletildikten sonra servise sunulur.