Şifalı anzer balı

Zaman M.Ö. 5’inci yüzyıldır. Yunan komutan Xenophon, ordusuyla birlikte Trabzon’a gelir.

Askerler orada bulunan pek çok sayıdaki kovandan bal yerler. Ancak bu bal yeme işi onlara pahalıya mal olur. Çünkü, balı yedikten bir süre sonra askerler kusmaya ve kendilerinden geçmeye başlarlar.

Komutanın gözlemlediği ve kitabında yazdığı bir başka husus da şudur: Baldan az yiyen askerler sarhoş gibi davranmakta, çok yiyenler ise kendilerinden geçmektedir. Komutanın dediğine göre birkaç asker de hayatını kaybetmiştir. Yaşayanların bu "sarhoşluk hali" ise hemen hemen bir gün sürmüştür. Daha sonra bölgeye gelen pek çok araştırmacı da benzer özellikler gösteren ballardan söz etmiştir.

Son noktayı ise Alman bilim adamı Karl Koch koymuş ve bala bu delirtici özelliği veren bitkinin Alp gülü olduğunu iddia etmiştir. Türk bilim adamlarının yaptıkları araştırmanın sonucu ise şöyledir: Kendir bitkisinin ekimi sona erdirildiğinde bal zehirleyici olmaktan çıkmış ve tamamen şifa verici olarak kullanılmaya başlamıştır.

Ayranlı buğday aşı çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı aşurelik buğday (dövme ya da gendime de denir)

1 yemek kaşığı köftelik ince bulgur

1 yemek kaşığı pirinç

10-12 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

3 su bardağı yoğurt

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı kuru nane

Yarım yemek kaşığı kuru fesleğen

2 çay kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI: Aşurelik buğday yumuşaması için bir gece önceden 2 su bardağı suyla ıslatılır. Ertesi gün yıkanıp süzüldükten sonra 10 su bardağı ılık suyla birlikte orta boy bir tencereye aktarılır. Orta ısılı ateşte, suyu kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca pirinç ve ince bulgur eklenip 30-35 dakika, buğday iyice yumuşayıncaya kadar pişirilip ocaktan alınır. Diğer taraftan yoğurt, yumurta ve un derin bir kaba aktarılır. Tel çırpacak ya da çatal yardımıyla malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpılır. Hazırlanan yoğurtlu karışım tenceredeki buğdayların üzerine aktarılır. Tencere tekrar ocağın üzerine alınıp çorba orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alınır ve ılık hale gelmesi beklenir. Servise sunulmadan önce üzerine kuru nane, kuru fesleğen ve kırmızı pul biber serpilip karıştırılır. Soğuk ya da ılık halde servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları