Seyyar muhallebi dükkanları

Sever misiniz öğleden sonra sokaktan geçip “nayloncu” diye bağıran seyyar satıcıları. Ya da sokağınıza yıllardır aynı saatte gelen simitçi amcanız var mı?

Kalmadı değil mi artık onlar ya da oturduğunuz semte göre yavaş yavaş yok oluyor seyyar satıcılar. Oysa seyyar satıcılar eskiden İstanbul’un simgelerindendi.
19. yüzyılda açılmaya başlayan muhallebicilerin temelinde de seyyarlık vardır aslında. Kendilerine has kıyafetleri ve başlarının üzerinde taşıdıkları tablalarda seyyar muhallebiciler, İstanbul’da gündüz vakti sokak sokak gezer ve muhallebi satarlardı. Yanları daima işlemelerle süslü olan bu tablalarda muhallebi kaseleri ve küçük bir tepsiye koydukları muhallebi bulunurdu ve ellerinde de pekmez ve su taşırlardı. Önce muhallebiden bir parça kesip kaseye koyar, üzerine pudra şekeri ve gülsuyu serper daha sonra da müşterinin isteğine bağlı olarak süt ya da pekmez ilave ederlerdi muhallebilerin üzerine.
Sattıkları tek şey muhallebi değildi tabii ki bu seyyar satıcıların. Yazın sıcak günlerinde dondurma ya da ramazan aylarında aşure de eklenirdi mönülerine. Sonradan, İstanbul’un çeşitli semtlerinde açtıkları küçük dükkanlarda yapmaya başladılar işlerini ve işte o dükkanlardan bugünün muhallebi dışında pek çok tatlı hatta yemek satan dükkanlarına gelindi. Belki bu dükkanlar ihtiyacımızı karşılıyor ama insan yine de özlüyor sokaktan geçen seyyar satıcıların sesini.

Pastırmalı Sivas böreği

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 20 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 3 adet hazır yufka
? 1 demet ıspanak
(yaklaşık 100 gr kadar)
? 1 adet orta boy kuru soğan
? 5 yemek kaşığı zeytinyağı
? 100 gr çemensiz pastırma
? 1 çay kaşığı tuz, karabiber
? 3 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI: Ispanağı ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Elinizle büyük parçalar haline getirdiğiniz ıspanağı derin bir kaba koyun. Üzerine tuz ve karabiberi serpip ovalayarak ezin. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırın. Üzerine ince ince doğradığınız soğanları ekleyip 1-2 dakika kavurun. Ispanakları tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Kuşbaşı et formunda doğradığınız çemensiz pastırmaları da kavrulan ıspanakların üzerine aktarıp karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
Hazır yufkalardan bir tanesini tezgaha serin. Yufkanın tam ortasına pastırmalı harçtan 3-4 yemek kaşığı kadar koyup harcı yemek tabağı büyüklüğünde bir alana yayın. Yufkanın dört tarafını içe doğru katlayarak kare şeklinde bir yufka elde edin. Geniş bir teflon tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyup kızdırın. Böreği kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Börekler sıcakken üzerlerine tereyağı sürün. Servis yapmadan önce 4 eşit parçaya bölüp, sıcak olarak ikram edin.

Portakallı sütlü irmik helvası

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 150 gr. bitkisel margarin (50 gr. tereyağı+5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
? 3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık
? 2 su bardağı soğuk süt
? 1.5 su bardağı tozşeker
? 1-2 adet portakal kabuğunun rendesi

YAPILIŞI : Yağı orta boy teflon tencerede kızdırıp dolmalık fıstıkları ekleyin ve karıştırarak, fıstıklar altın sarısı renk alıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun. Üzerine hemen irmiği aktarıp tahta bir kaşlıkla sürekli karıştırarak, kısık ateşte yaklaşık 12-15 dakika, irmiğin rengi iyice sararmaya başlayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Diğer taraftan, soğuk süt ve toz şekeri derin bir kapta karıştırın.
Şeker iyice eriyinceye kadar ara sıra karıştırın. Rengi iyice sararan ve annelerimizin deyimiyle “miyanesi gelen” irmiğin üzerine, şekerli soğuk sütü ekleyin. Tekrar karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatarak çok kısık ateşte sütünü çekmesi için 7-8 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp, sıcakken üzerine rendelenmiş portakal kabuğunu serpiştirdikten sonra servis tabağına aktarın. Ilık olarak servise sunun. Irmik helvasının yanında isterseniz dondurma da ikram edebilirsiniz. Dondurmanın irmiğe çok yakıştığını göreceksiniz.
Yazarın Tüm Yazıları