Kırk yaş sonrası herkeste görülebilen bir hastalık şeker hastalığı.
Özellikle bir tipi var ki, bu tür şeker hastalığı yaşın ilerlemesine bağlı olarak yüzde altı oranında görülüyor. Evet, şeker hastalığının iki tipi var. Birinci tip şeker hastalığında vücut ya hiç insülin üretemiyor ya da yeteri kadar üretemiyor. İkinci tip şeker hastalığında ise, ki yaşlanmayla ortaya çıkan şeker hastalığı genellikle bu tip şeker hastalığıdır, vücudun ürettiği insülin gereği gibi çalışmıyor. Deminden beri bahsettiğimiz insülin, vücuda alınan besinlerin parçalanarak glikoza dönüştürülmesini sağlar. Glikoza dönüşen şeker de hücrelere dağılır ve böylece kandaki şeker miktarı ayarlanır. Yani, insülin dolaylı olarak kandaki şeker miktarını dengeler. Çünkü parçalanmayan şeker kanda kalır ve kalp ve damar hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok rahatsızlığa yol açar. Herkes için önemlidir dengeli ve sağlıklı beslenmek. Ancak şeker hastalarının, yaşam kalitelerini arttırabilmek için beslenmeleriyle ilgili çok daha fazla özen göstermeleri gerekir. Ancak bazı durumlarda beslenmeye özen göstermek de yetmez ve vücuda dışarıdan insülin vermek gerekebilir ve bu "dışarıdan alma" işi ancak deri altına şırıngayla gerçekleşebilir. Çünkü insülin mide salgıları tarafından yok edilir ve kana karışmaz. Dolayısıyla, hap ya da şurup şeklinde alınamaz vücuda. Herkesin başına gelebilecek brr hastalıktır şeker. Ve gerekli kurallara uyulduğu takdirde kontrol altına alınabilir.
Mantarlı şiş köfte
2 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á200 gr yağsız dana kıyma
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 4 adet kiraz domates
á 4 adet orta boy kültür mantarı
á 2 adet yeşil sivri biber
Garnitür için
á200-250 gr ıspanak
á 1 adet kırmızı sivri biber (tarhana biberi ya da salçalık biber de denir)
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yağsız kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine soğanı rendeleyip tuz ve karabiberi serpin. Malzemeleri karıştırıp iyice yoğurun. Elinizi suya batırarak köfte hamurundan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları yuvarlayın. Diğer taraftan, mantarı ve kiraz domatesleri yıkayıp kağıt peçeteyle kurulayın. Sivri biberi 2-3 santim boyunda parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Çubuk şişlere önce köfte sonra domates, biber, mantar ve tekrar köfte yerleştirin. Hazırladığınız şişleri üzerlerini bir kapakla örterek yağsız tavada ve kısık ateşte pişirin (pişirme işlemini ızgarada da yapabilirsiniz). Diğer taraftan, garnitürü hazırlamak için ıspanağı kaynayan tuzlu suda 10 dakika haşlayıp çıkarın. Süzüp çöp şişlerin yanına koyun. Şerit şeklinde doğradığınız kırmızı biberle süsledikten sonra tuz ve karabiberi serpin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Taze börülce boranisi
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á1 kg. taze börülce
á 2 su bardağı diyet yoğurt (kaymağı ve yağı alınmış yoğurt da kulanabilirsiniz)
á 4 diş sarmısak
á 2 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 çay kaşığı tuz
Taze börülcenin uçlarını kesin. Yıkayıp süzdükten sonra kaynayan tuzlu suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzdüğünüz börülceyi geniş bir servis tabağına alın. Diğer taraftan, soyup ezdiğiniz sarmısakları yoğurdun içine aktarıp iyice çırpın. Hazırladığınız sarmısaklı yoğurdu, servis tabağında bekleyen börülcenin üzerine yayın. Son olarak, zeytinyağını börülcenin üzerine gezdirdikten sonra ılık ye da soğuk halde servise sunun. İsterseniz üzerini ince kıyılmış maydanoz ya da dereotuyla da süsleyebilirsiniz.