Şekerim benim

Ortaçağ Avrupa’sında şeker kamışının suyunu kurutarak "Hint tuzu" ya da "beyaz tuz" denilen şeker kristallerini elde ederlermiş.

Hatta, o dönemlerde yaşayan Avrupalı insanlar, şeker kamışını; "Arıların yardımı olamadan bal veren kamış" diye tarif ederlermiş. Upuzun, iri bir ot olan şeker kamışı aslında Hindistan’a özgü bir bitkidir. Bu bitki, sonradan işgaller, fetihler ve savaşlarla Avrupa’ya kadar ulaşmış. Ancak, şeker o kadar az bulunan ve pahalı bir gıda maddesiymiş ki, neredeyse yarım kilosuna iki altın, beş gümüş ödenir ve bu değerli maddeyi sadece zenginler tüketirmiş. Ne zaman ki Alman kimyager Magraff şeker pancarından şeker elde etmeyi keşfetmiş, şeker de o zaman yaygınlaşıp, herkesin tüketebileceği bir gıda olmaya başlamış ve gündelik hayatımıza iyice girmiş. Ama sanmayın ki bu aşamalar öyle kolay gerçekleşmiş. Şekerin günlük hayata yerleşmesi için tüm dünya 19. yüzyılı beklemek zorunda kalmış.

Baharatlı fındıklı tavuk şinitzel

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

4-6 adet tavuk şintzel

1 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı galeta unu

3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

3 yemek kaşığı çekilmiş fındık içi

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı toz köri (curry)

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay bardağı sıvıyağ (kızartmak için)

Tavuk şintizelleri hazır alabileceğiniz gibi, kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Şinitzeli kendiniz hazırlamak istiyorsanız, göğüs etlerini temiz naylon poşetin arasına koyup bir et döveceğiyle vurarak yarım santim inceltmeniz gerekir.

Tuz, karabiber, köri ve toz biberi karıştırıp hazırladığınız şinitzellerin üzerine serpiştirdikten sonra kenarda bekletin. Unu geniş bir tabağa serpiştirin. Yumurtayı çukur bir kaseye kırıp çatalla birkaç dakika kadar çırpın. Galeta ununu da başka bir tabağa aktarıp üzerine, dövülmüş fındık ve incecik kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştırın.

Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Üzerlerine serpiştirdiğiniz baharatlarla lezzetine lezzet kattığınız şintizelleri, önce una, sonra yumurtaya bulayın. Son olarak, galeta unlu karışıma da batırdıktan sonra, kızgın yağda, arkalı önlü an az 10-12 dakika, altın sarısı oluncaya kadar kızartın ve bir servis tabağına alın. Şintizelleri, üzerine biber salçası veya acılı herhangi bir sos sürdüğünüz kızarmış ekmeklerle birlikte servise sunun.

Taze kaşarlı sezar salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 adet orta boy marul (göbek marul kullanırsanız daha iyi olur)

2 adet haşlanmış tavuk göğüs eti

2 dilim kızarmış tost ekmeği ( ya da 1 çay bardağı kruton ekmeği)

8-10 kare dilim taze tost kaşarı ( yaklaşık 100-150 gr )

Sosu için

2 adet yumurtanın sarısı

1 tatlı kaşığı (kahve kaşığı) hardal

Varsa 3-4 adet ançuez (kurutulmuş balık salamurası)

1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

1 adet limonun suyu

Göbek marulu yıkayıp süzerek, elinizle ya da bıçakla iri parçalar halinde doğradıktan sonra, salata kasesine aktarın. Üzerine kuş başı et formunda ya da şerit şerit doğradığınız haşlanmış tavuk etlerini yerleştirin. Kaşar peynirini de tavla zarı formunda doğrayıp üzerine serpiştirin. Hazır alabileceğiniz kurutulmuş ekmeklerden (kruton) yoksa, tost ekmeklerini kızartıp küp küp doğrayın. Hazırladığınız ekmek parçalarını salata malzemesine ilave edin. Yumurta sarılarını mutfak robotunu aktarıp yaklaşık 2-3 dakika kadar çırpın. Bir yandan, zeytinyağını yavaş yavaş robota aktarırken bir yandan da robotu kısa aralıklarla çalıştırın.

Varsa ançuezi ve hardalı katıp robotta 1-2 dakika daha çekin. Tuz, karabiber ve limon suyunu da ilave edip 2-3 dakika daha karıştırarak ayran kıvamına getirdiğiniz sosu salatanın üzerinde gezdirin. Malzemeleri iyice harmanlayıp üzerine taze nane ya da fesleğen yaprakları yerleştirerek servise sunun.

Salata sosunu çatalla çırparak da hazırlayabilirsiniz. Çırpma işlemi için çatal kullanacaksanız, yumurta sarılarını 4-5 dakika çırpın. Ançuezi parçalamak içinse robotu kullanın. Ayrıca, bu sosu kavanoza koyarak buzdolabında 3-5 gün saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman iyice çalkalamanız gerektiğini de unutmayın.
Yazarın Tüm Yazıları