Şeffaf ve şifalı

Bugün herhangi bir markete gidip sakız almak istediğimizde o kadar çok çeşitle karşılaşıyoruz ki, hangisini alacağımızı şaşırıyoruz. Çilekli, limonlu, damla sakızlı...

Haberin Devamı

Oysa bunca çeşit sakızın hammaddesi aynı: Sakız ağacının gövdesinden toplanan şeffaf madde.
Peki sizce sakız sadece çiğnenmek için toplanan bir madde mi? Tabii ki hayır.
Bir kere sakız antibakteriyel özelliği olan bir madde olduğu için ilaç yapımında, kozmetik madde üretiminde ve bazı gıda maddelerinin içinde tatlandırıcı ve koku verici olarak kullanılıyor.
Sakız gastrit, hazımsızlık ve ülser gibi rahatsızlıkların tedavisinde de etkili.
Bir teoriye göre, sakızın Avrupa’ya ve oradan tüm dünyaya yayılmasını sağlayan olay, Amerika kıtasının keşfi.
Yani Colomb yeni bir kıta keşfetmekle kalmamış, domates başta olmak üzere pek çok gıda maddesinin yayılmasını da sağlamış. Bizim ülkemiz de bu yayılmadan nasibini almış ve ilk sakız ağaçları bundan 6 bin yıl önce Çeşme’de yetiştirilmeye başlanmış.
Bu sakız ağaçları eski verimliliğini koruyamadı ama hâlâ varlığını sürdürüyor.

Haberin Devamı

KAYISILI MİMOZA PASTASI

Kakaolu kekin iki parçası yan yana yerleştirilir. Üzerlerinde portakal suyu gezdirilerek
kekler ıslatılır.
Kremasının hazırlanması için kakaolu hazır puding ve süt orta boy bir tencereye aktarılıp kısık ateşte, sürekli karıştırılarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınıp henüz sıcak haldeyken yumurta sarıları ve labne peyniri eklenir.
Karışım mikserin yüksek devriyle 7-8 dakika çırpılıp ılık hale gelmesi beklenir.
Ilık hale gelen kremanın yarısı plastik spatula yardımıyla keklerden birinin üzerine ve kenarlarına sürülür.
Kayısılar ince ince dilimlenerek üzerine yerleştirilir.
Kekin diğer parçasının tam ortasına çay tabağı koyulup, bıçakla tabağın etrafı kesilerek yuvarlak parça çıkarılır.
Çıkarılan parça avuçlar arasında ufalanarak çok küçük parçalara ayrılır.
Ortası delik olan parça kekin ilk katının üzerine oturtulup kalan krema üzerine sürülür.
Üzerine ufalanan kek parçaları serpiştirilip, birkaç dilim kayısıyla süslenir.
İstenirse üzeri kremşantiyle süslenerek buzdolabında bekletilir.
İyice soğuyan pasta dilimlenerek servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme Listesi

1 paket iki katlı hazır pastaban (İki katlı kakaolu hazır kek)
1 bardak portakal suyu

Kreması için;
1 paket kakaolu hazır puding
4 su bardağı süt
2 yumurtanın sarısı
1 paket labne peynir (200 gr)
8-10 adet konserve kayısı (Taze kayısı da kullanabilirsiniz.)

Yazarın Tüm Yazıları