Seferlerin can simidi

Özellikle Yükselme Dönemi’nde hayatı yollarda ve fethedilecek topraklar peşinde geçen Osmanlı ordusunun beslenmesi başlı başına bir kitap konusu olabilecek niteliktedir.

Haberin Devamı

Osmanlı ordusuna mensup “satın almacılar” imparatorluğun dört bir tarafına gönderilir ve bu çok uzun ve yorucu dönem için yiyecek almaları sağlanırmış.
Ancak sonra bakmışlar ki, seferler çok uzun sürüyor ve bu uzun sürede yiyecekler bozularak ziyan oluyor ya da düşman orduları tarafından talan edilip yağmalanıyor, çözümü daha pratik bir yemekle beslenmekte bulmuşlar.
Yanlarında taşıdıkları tarhana ve kurutulmuş yoğurtla beslenmeye başladıklarında ihtiyaç duydukları tek şey gittikleri yerde alacakları bir miktar su olmuş. Bu üç malzeme birleştiğinde koyu kıvamlı bir çorba çıkıyormuş ortaya ve bu çorba askerlerin yemek ihtiyacını karşılamaya yetmese bile acil durumlar için can simidi niteliği taşıyormuş.
Tarhanayı sefer sırasında kullanan tek ordu Osmanlı ordusu da değilmiş üstelik. Selçuklular da bu besleyici yiyeceği çok kullanır ve ordunun yemek listesinden hiç eksik etmezlermiş.

Haberin Devamı

Taze fasulye diblesi pilavı

Pirinci bol tuzlu sıcak suda 50-60 dakika kadar bekletin. Fasulyelerin uçlarını kesip kılçıklarını ayıklayın. İyice yıkayıp süzdükten sonra 1 santim kalınlığında parçalar elde edecek şekilde doğrayın.
Soğanları incecik doğrayın. Domatesleri soyup tavla zarı formunda küp küp dilimleyin. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın.
Zeytinyağı, soğan ve fasulyeyi geniş bir teflon tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Sarmısak ve domatesi ilave edip karıştırmaya devam ederek 4-5 dakika daha kavurun. Tencerenin ortasında bir boşluk açıp bu boşluğa kenarda bekleyen pirinci aktarın. Tuz, karabiber ve biberleri serpiştirin.
Son olarak, yemeğin üzerine varsa çok ince doğranmış birkaç yaprak taze nane ya da birkaç dal dereotu ilave edin. 1 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu malzemelerin üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını iyice kısın ve kısık ateşte, fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar en az 40-45 dakika pişirin.
Ocaktan alıp en az 20 dakika dinlendirin. Tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarı doğru karıştırdıktan sonra servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 kg taze yeşil fasulye
- 1 su bardağı pirinç
 (Lüks baldo pirinç kullanmanızı öneririm.)
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 3-4 diş sarmısak
- 2 adet orta boy domates
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
- 1 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
- 4 çay kaşığı tozşeker

Yazarın Tüm Yazıları