Kışın yiyemediğimiz, mahrum kaldığımız sebze ve meyveler de tezgahlardaki yerini bir bir almaya başladı.
Gerçi artık, domates gibi pek çok sebze ve meyveyi hemen her mevsim yiyebiliyoruz. Yani, meyveler ve sebzeler için mevsim beklememiz de gerekmiyor ama eğer siz de benim gibi yaşanan tüm gelişmelere rağmen mevsimi bekleme taraftarıysanız, o zaman bir kez daha gözünüz aydın demeliyim.
Belirttiğim gibi, artık meyve ve sebzelerin mevsimi kalmadı. Hemen her mevsim yiyebildiğimiz pek çok sebze var. Yetiştiriciler ne kadar itiraz ederse etsin, mevsimi dışında piyasaya sürülen sebze ve meyveler erken olgunlaşmayı sağlayacak kimyasal maddeler içeriyor. Günümüzde organik tarım da dahil, hemen bütün sebze ve meyvelerin kimyasal maddelerle ne kadar haşır neşir olduğu düşünülürse ekstradan alınan kimyasalların olumsuz etkileri bir kez daha ortaya çıkıyor.
Çoğunlukla sebze ve meyvelerin yetiştiği toprağa uygulanan çeşitli kimyasallar çekirdeklere kadar nüfuz ediyor ve öyle iyi yıkanmakla filan da terk etmiyor yiyecekleri. İşte bu yüzden, uzmanlar sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmemizi, bu sayede en azından mevsim dışı yetişmenin olumsuz etkilerinden korunmamızı salık veriyorlar.
Füme somonlu kremalı makarna 6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ 15 DAKİKA MALZEME LİSTESİ 1 paket fiyonk makarna (Herhangi bir makarna çeşidi kullanabilirsiniz.) 4-5 dilim somon füme (yaklaşık 125 gr) 50 gr tereyağı 1 kutu hazır süt kreması (200 mililitrelik paketlerde satılır) 1 çay kaşığı tuz, karabiber 1 demet dereotu
YAPILIŞI : 17-18 su bardağı suyu makarna tenceresinde kaynatın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Makarnayı kaynayan tuzlu suya aktarıp ara sıra karıştırarak 10-12 dakika haşlayın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için tereyağını orta boy bir tavada eritin. Üzerine tavla zarı formunda doğradığınız somon fümeleri aktarın. Orta ısılı ateşte, karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
Ocağın altını kısıp somonların üzerine hazır süt kremasını aktarın. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Sosu, kısık ateşte, 10 dakika kadar, pişirin (sosun kaynamaması gerekir) .
Üzerine ince kıyılmış dereotunu ilave edip ocaktan alın. Haşlanmış makarnayı süzüp tekrar tencereye aktarın. Üzerine somonlu kremalı sosu aktardıktan sonra ezmeden hafifçe karıştırın. Makarnayı çok kısık ateşte 5 dakika daha ısıtıp sıcak sıcak servise sunun. Makarnayı süzdükten hemen sonra birkaç kaşık sıvıyağ gezdirip karıştırırsanız yapışmaz. Ayrıca bu makarna sıcak olarak tüketilmeli ve tekrar ısıtılmamalıdır.
Tavuklu Bolivya makarnası 4 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA MALZEME LİSTESİ 1 paket makarna 1 yemek kaşığı bitkisel margarin 2 adet yeşil soğan (yalnızca yeşil kısımları kullanılacak) 2 adet haşlanmış tavuk göğüs eti (yaklaşık 150-180 gr ) 2 su bardağı dolusu konserve mısır (yaklaşık 250 gr) 1 su bardağı süt 2 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI : Makarna sosunu hazırlamak için margarini derin bir tavaya ya da orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Taze soğanların yeşil kısımlarını incecik doğrayıp kızgın yağa aktarın. Diğer taraftan, haşlanmış tavuk etlerini serçe parmağı kalınlığında ve uzunluğunda parçalar oluşturacak şekilde didikleyin.
Soğanı sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurduktan sonra üzerine tavuk etlerini ekleyip süzerek çıkardığınız konserve mısırı hemen ilave edin.Tuz ve karabiberi de serpiştirip karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Son olarak sütü aktarıp ocağın altını kısın ve sosu 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Makarnayı, kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün.
Süzme işlemini yapaken makarnanın biraz sulu kalmasına dikkat edin. Süzdüğünüz makarnayı tekrar tenceresine aktarıp tavuklu mısırlı sosu makarnanın üzerine ekleyin. İyice karıştırıdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.