Geçen akşam muhteşem bir yemek gösterisi seyrettim.
Yüzyıllar önce yapılmaya baÅŸlamış olan, ancak artık tarihe karışmaya yüz tutmuÅŸ bir lezzetin ÅŸovunu büyük bir zevkle izledim. Çorum’un Ä°skilip ilçesinde halen yapılan bu geleneksel yemeÄŸin adı Ä°skilip dolmasıydı.Â
Metro Gross Marketleri ve Gastro dergisinin ev sahipliğinde düzenlenen yemek şöleninde, Anadolu’nun dört köşesinden getirilmiş malzemelerle pişirilen onlarca yemek vardı ve ben bu nefis yemeklerin tadına doyamadım. Şimdi biraz yazının başında sözettiğimiz İskilip dolmasından bahsedelim diyorum.
Bez torbaya doldurulan pirinç, devasa boyutlardaki tencerede bulunan etlerin ortasındaki sac ayağına yerleştiriliyor. En az altı-yedi saat odun ateşinde demlene demlene pişen et, ağızda dağılan bir helva kıvamına geliyor.
Etin suyuyla ıslatılan pilava gelince, bu pilavın tadını tam anlamıyla anlatacak bir kelime bulamıyorum. Gittiğim bu yemek şöleni, bana bir kez daha şunları düşündürdü: Keşke kaybolan lezzetlerimizi tekrar ortaya çıkarabilsek ve kültürel faaliyetlerimiz daha da çoğalsa. Bu yazı vasıtasıyla Metro Gastro dergisine teşekkür etmek ise boynumuzun borcu...
Kuzu incik Beylerbeyi
4 kiÅŸilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
2.5 saat
Malzeme listesi
6 parça kuzu incik eti
50 gr tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
Sos için;
2 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı yoğurt(Susuz kısmından kullanın.)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
2 su bardağı sıcak su
Domates salçasını geniş ve derin porselen ya da cam bir kaba aktarın. Üzerine yoğurt ve zeytinyağını ekleyip çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuz, karabiber, kuru nane ve kuru kekiği serpip tekrar karıştırın. İncik etlerini hazırladığınız bu sosa iyice bulayın. Etlerin üzerini alüminyum folyo ya da streç filmle sıkıca kapatarak buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
Böylece etlerin lezzetine lezzet katmış olacaksınız. Tereyağını geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Etleri sosla birlikte kızgın yağın içine yerleştirin. Etleri maşa yardımıyla çevirerek 7-8 dakika kadar kızartın. Üzerine sıcak suyu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.
Etlerin tencerede yatık vaziyette durmasına dikkat edin. Tenceredeki su kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını iyice kısıp tencerenin kapağını kapatın.
Büyüklerimizin söylediği gibi "mum ışığı ateşi" kadar kısık ateşte etleri 2 saate yakın bir süre pişirin. Pişme süresi bittiğinde, ağızda dağılan lokum gibi etler elde etmiş olacaksınız. Yanına püre, pilav, haşlanmış sebze koyarak servise sunun.
NOT: Bu yemeği kemiksiz kuzu kol ya da dana etiyle de yapabilirsiniz. Ancak dana etinin pişme süresi kuzu etine göre daha fazladır. Ete çatal batırıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Kuru meyveli kek
10 kiÅŸilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Malzeme listesi
125 gr bitkisel margarin
6 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
5 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sarı (kuru) üzüm
1 çay bardağı ceviz içi
5 adet kuru incir
5 adet kuru kayısı
5 adet hurma (Çekirdekleri çıkarılmış olmalı.)
İncir, hurma ve kuru kayısıyı küçük küçük doğrayın. Sarı üzümün saplarını ayıklayın. Ceviz içini bıçak yardımıyla ince ince kıyın. Doğradığınız kuru meyveleri, üzümü ve ceviz içini cam bir kaba aktarıp üzerine 1 yemek kaşığı un ekleyerek karıştırın. Yumurtaları ve toz şekeri derin bir cam kaba aktarıp mikser yardımıyla beyazlaşıncaya kadar, 5 dakika çırpın.
Üzerine eritip ılıttığınız margarin, süt ve vanilyayı il ve edip 5 dakika daha çırpın. Elenmiş unu ve kabartma tozunu il ve edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Kuru meyveleri de hamura ekleyip alttan üste doğru karıştırın.
Hamuru yağlanmış kek kalıbına aktarıp 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 20 dakika kadar pişirin.
Fırının ısısını 150 dereceye indirip keki 25 dakika daha pişirdikten sonra fırından alın. Keki, ılık hale gelmesini bekledikten sonra kalıptan çıkarın. Üzerini çikolata parçaları ve şekerlemelerle süsleyip servise sunun.