Sağlıklı bir yaşam için

Pek çoğumuzun sabırsızlıkla beklediği yaz İstanbul’a bir türlü gelemedi değil mi?

Bir güneş, bir yağmur derken bazılarınız belki de hasta bile oldunuz. Ama sabırsızlanmayın, yazın eli kulağında, er ya da geç gelecek nasılsa. Peki, siz yaza nasıl hazırlanacağınızı düşündünüz mü? Çünkü yaz incecik, tiril tiril kıyafetler giydiğimiz mevsimdir aynı zamanda. Yani kış tembelliğiyle boş verdiğiniz formunuzu tekrar kazanma mevsimi. Peki neler yapmalıyız sağlıklı bir şekilde tekrar forma girebilmek ve daha önemlisi sağlıklı bir yaşam sürebilmek için. Bir kere, o pek sevdiğimiz hamurişi tatlıların yerine meyveli ve sütlü tatlılar yemeye başlamalıyız. Tereyağı yemeyi acilen bırakıp zeytinyağına ve bitkisel yağlara alışmaya çalışmalıyız ki, bu aynı zamnanda damar sertliği riskini de azaltır. Uzmanların durmadan tekrarladıkları başka bir şey de, günde bir buçuk-iki litre su içmemiz gerektiği. Çünkü, su, metabolizmamızın düzenli çalışması açısından birincil öneme sahip. Sağlıklı ve uzun bir ömrün ve kalıcı bir formun diğer bir sırrı da tuzdan ve sucuk, salam gibi sakatat ürünlerinden uzak durmak. Ayrıca, sebze ve meyve tüketimine özen göstermeli, bol bol kuru baklagil, kepekli ve çavdarlı gıda tüketmeliyiz. Daha kaliteli yaşamanın püf noktalarından biri de öğünlerimizi asla atlamamak ve her gün aynı saatte ve aynı miktarda yemeye çalışmaktır.

Kıymalı saray böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet hazır yufka

á 200 gr az yağlı dana kıyma

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru nane, kırmızı pulbiber

á 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

á 1/2 demet maydanoz

Üzeri için;

á
1 adet yumurta

á 2 yemek kaşığı yoğurt

á 1 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 su bardağı su

Yufkalar tezgaha üst üste serilip her bir yufkadan 4 parça çıkacak şekilde kesilir. Böylece toplam 8 adet üçgen yufka elde edilmiş olacaktır. Kıyma ve sıvıyağ orta boy bir tavaya koyulup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Tuz, karabiber, nane ve pulbiber eklenip 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Rendelenmiş peynir ve incecik kıyılmış maydanoz de katılıp karıştırılır ve ılık hale gelmesi beklenir. Üçgen yufka parçalarının uzun kenarına kıymalı karışımdan 2 yemek kaşığı kadar koyulup sıkıca rulo yapılır. Rulolar uçlarından başlanarak eksenleri etrafında sarılır. (Yufkaların uçları ıslatılırsa çok daha kolay şekil alacaktır.) Diğer taraftan, fırın tepsisi fındık büyüklüğünde yağla yağlanır ya da tepsiye fırın kağıdı serilir. Yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve su derin bir kaseye aktarılıp çatal yardımıyla iyice çırpılır. Böreklerin her tarafı bu karışıma iyice bulanır ve aralıklı olarak tepsiye dizilir. İstenirse üzerlerine susam ve çörekotu serpiştirilebilir. Börekler 5 dakika önceden ısıtılıp 200 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında iyice kızarıncaya kadar, en az 30 dakika pişirilip çıkarılır. Sıcak sıcak servise sunulur. İstenirse üzerlerine sarmısaklı yoğurt ya da domatesli sos gezdirilebilir.

Kestaneli şeker pasta

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket kakaolu hazır kek

(Pakette iki parça kek olmalı.)

á 1 su bardağı ılık su

á 1 su bardağı nescafe

á 1 yemek kaşığı toz şeker

á 1 yemek kaşığı rom veya konyak

(Portakal ya da badem likörü de kullanılabilir.)

Ara ve üst kreması için;

á
750 gr-1kg kestane

á 1 su bardağı süt

á 1 su bardağı hazır süt kreması

á 1/2 su bardağı toz şeker

á 1 paket vanilya

á 1 su bardağı çekilmiş fındık veya ceviz içi

Kestanelerin üzerini tam ortalarından çizip haşlayın. (Kestaneleri fırında pişirebilir ya da geniş bir teflon tavaya aktarıp orta ısılı ateşte ara sıra çevirerek iyice yumuşayıncaya kadar pişirebilirsiniz.) Pişirdiğiniz kestaneleri soyup mutfak robotu ya da blendere aktarın. Üzerine süt, hazır süt kreması ve toz şekeri ilave edip püre haline gelinceye kadar çekin. Son olarak, vanilya ve çekilmiş fındık ya da ceviz içini de ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra ağzını kapatıp buzdolabında bekletin. Keki ıslatacağınız malzemeyi hazırlamak için; ılık su, neskafe, toz şeker, romu (konyak ya da likör de olabilir) çukur bir kapta karıştırın. Şeker tamamen eriyince bu sosu keklerin her tarafına gelecek şekilde kaşıkla üzerlerinde gezdirin. Kestaneli püreyi buzdolabından çıkarıp spatula yardımıyla pastanın arasına, üzerine ve kenarlarına sürün. Son olarak, üzerini istediğiniz çeşit şekerlemeyle süsleyip buzdolabında birkaç saat bekletin. Servise sunacağınız zaman buzdolabından çıkarıp dilimleyin.

NOT: Eğer bol şekerli pasta severseniz kremanın içindeki şeker miktarını artırabilirsiniz. Aynı pastayı kestane şekerlemesiyle de yapabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları