Sağlıklı bir hayat sürebilmek için beslenmenin ne kadar önemli olduğunun farkındaysanız, hele hele ailenizde şeker, kalp hastası ya da özel diyet uygulaması gereken biri varsa yemeklerinizi daha bir özenle yapıyorsunuz demektir.
Bir de beslenme alışkanlığı sizin ona öğrettiklerinizle şekillenecek çocuğunuz varsa, daha da önem kazanır sofranıza ne koyacağınız. Şimdi bir bakalım hem formumuzu korumak, hem de sağlıklı beslenmek için dikkat etmemiz gereken küçük ayrıntılar nelermiş. Örneğin, etli sebze yemeklerine, sebze yemeklerine koyacağımız yağın yarısını koymalısınız. Çünkü et tek başına da yağlıdır ve aslında ekstra yağa ihtiyacı yoktur. Yani en ideal olan, et koyduğunuz herhangi bir yemeğe yağ koymamanızdır. Hepinizin bildiği bir başka sağlıklı beslenme sırrı da eti yağda kızartmak ya da kavurmak yerine fırında ya da ızgarada pişirmektir.
Izgara sadece etler için değil, sebzeler için de ideal pişirme yöntemidir ayrıca. Patatesi sevmeyen çocuk yok gibidir. Bütün öğünlerde köfte ve patates kızartması çıkarsanız önlerine, hiçbirinin sesi çıkmaz. Ancak, sağlıklı beslenme açısından kızartma pek de onaylanan bir şey değildir. Bunun için, çocuklarınıza köfteyi ızgarada, patatesi de fırında pişirerek vermeniz akıllıca olacaktır. Uzmanlar sağlıklı bir beslenme için, son zamanlarda pek moda olan hazır tatlandırıcı sosları da kullanmamanızı öneriyorlar. Artan hayat temposu nedeniyle çok sık kullandığımız hazır soslar yerine baharatları kullanmamız öneriliyor. Yine son zamanlarda özellikle fırın yemeklerinin ve çorbaların vazgeçilmezi olan hazır krema yerine düşük yağlı süt kullanmak da sağlıklı bir beslenme diyeti için yapabilecekleriniz arasında. O çok sevdiğimiz kek ve kurabiyeler de diyet bozan gıdalar arasında yer alıyor. Bu tip hamur işi tatlılara şeker yerine meyve ya da az miktarda pekmez koymak da alabileceğiniz diğer bir önlem. Öyle, "Nasıl olsa içinde şeker yok" deyip bu tatlılardan yiyebildiğiniz kadar yemeyin sakın. Hatta uzmanlar tatlıyı çok seviyorsak ve illa tatlı yemek istiyorsak meyveli tatlıları tercih etmemizi öneriyorlar. Evet, birkaç ipucu verdik size. Sağlıklı beslenip formunuzu korumanız için gerekli birkaç küçük ipucu. Unutmayın ki, beslenme alışkanlığınızda yapacağınız minicik değişiklikler çok fark yaratacaktır.
300-400 gr orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı dolusu irmik
2 yemek kaşığı ince köftelik bulgur
1 çay kaşığı tuz, karabiber
3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Ayrıca
1 adet orta boy havuç
250-300 gr brokoli
3-4 adet orta boy patates
7-8 adet yeşil zeytin
Yapılışı:
Köfteleri hazırlamak için; köftelik bulgur ve irmiği derin bir kaba koyup üzerine Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıcağa yakın ılık su gezdirin. Bulgur ve irmiğin yumuşaması için yaklaşık 5 dakika kadar bekleyin. Üzerine kuru soğanı rendeleyip tuz ve karabiberi serpin. Rendelenmiş kaşar peynirini de ilave ettikten sonra kıymayı da kaba aktarın. Malzemeleri 4-5 dakika yoğurduktan sonra üzerini alüminyum folyo ile kapatıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin. Diğer taraftan, brokolileri çiçek buketleri halinde parçalara ayırın. Havucu kazıyıp yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölün.
Brokoli ve havuçları sıcak tuzlu suda, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. (İsterseniz sebzeleri tavuk ya da et suyuyla da haşlayabilirsiniz.) Patatesleri parmak şeklinde doğrayıp tuzlu suda bekletin. Süzüp kağıt havluyla kuruladıktan sonra kızgın yağda kızartın. Buzdolabında dinlenen köfte harcını çıkarın. Harçtan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Avuçlarınız arasında bastırarak yassı hale getirin. Yaklaşık 8-10 santim çapında ve 1 santim kalınlığında olan köfteleri fındık büyüklüğünde tereyağı koyduğunuz teflon tavada önlü arkalı kızartın. Tabağın bir ucuna kızaran köfteyi koyup brokoli demetlerinin etrafına saç gibi yerleştirin. Havucu üçgen şeklinde kesip burun yapın. İçi domatesli yeşil kokteyl zeytinlerini dilimleyip gözlerini ortaya çıkarın. Kızarmış patateslerle süsleyerek servise sunun.
lmalı Nihavend kek
2 adet orta boy tatlı elma
(Sarı golden elma kullanmanızı öneririm.)
1 tatlı kaşığı tarçın
Hamuru için;
5 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
2 su bardağı tozşeker
125 gr eritilmiş, ılıtılmış margarin
1 paket vanilya
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp tozşekeri ekleyin ve mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın. Eritip ılıttığınız margarin ve vanilyayı ilave edip 1-2 dakika daha çırpın. Un ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırın. Bir tel süzgeç yardımıyla eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Tahta bir kaşıkla ya da plastik spatulayla iyice karıştırıp koyu boza kıvamında, akıcı bir kek hamur elde edin. Diğer taraftan, elmaları soyup çekirdeklerini çıkarın. Tavla zarı formunda küp küp doğrayıp üzerine tarçını serpiştirerek karıştırın. Hazırladığınız tarçınlı elmalı karışımı, hamurun içine aktarıp tahta bir kaşık ya da plastik spatulayla iyice karıştırın. Şekilli kek kalıbını (25-30 santim çapında yuvarlak kek kalıbı da kullanabilirsiniz) sıvıyağ ya da yumuşak margarinle iyice yağlayın. Elmalı hamuru yağlanmış kalıba aktarın. Keki, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar, 40-45 dakika pişirdikten sonras çıkarın ve soğuduktan sonra üzerini krema ve şekerlemeyle süsleyip servise sunun.