PaylaÅŸ
Biraz zeytin, peynir çeşitleri, reçel, hurma, bal, pastırma ve sucuk küçük tabaklara koyulur ve iftar boyunca da damakları şenlendirir. İftariyeliklerin sofraya konmasının amacı bütün gün aç kalan mideyi akşam yemeğine hazır hale getirmek ve baharatlı, tatlı, tuzlu tatlarıyla iştah açmaktır. Ancak, iftariyelik sayısını abartmak ve iftar sofrasını gösteriş malzemesi yapmak ne ramazanın ruhuyla ne de Müslümanlıkla bağdaşır. Aynı şey iftar sofrasına konacak yemeklerin çeşidi için de geçerlidir. İftar davetleri verirken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de budur.
Ayranaşı (Van)
Ispanak yapraklarını saplarından ayırın. İyice yıkayıp süzün. Yaprakları incecik doğrayıp kenarda bekletin. Deni, yani aşurelik buğdayı yıkayıp süzdükten sonra bol suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün.
Diğer taraftan, un, yumurta ve yoğurdu geniş bir tencereye aktarıp tel çırpacak yardımıyla çırpın. Tuzu ve suyu ekleyip karıştırdıktan sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine koyun. Haşladığınız deni de ilave edip sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca doğranmış ıspanağı katıp sık sık karıştırarak yapraklar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 15 dakika pişirin. Koyu kıvamlı çorbayı ocaktan alıp üzerine incecik kıydığınız kişnişi ilave edin ve karıştırın. İsterseniz bu çorbaya taze ya da toz nane de katıp servise sunun.
Not: Çorba için den, döğme ya da baÅŸka bir aÅŸurelik buÄŸday yerine aynı miktarda pirinç de kullanabilirsiniz.Â
Malzeme listesi
- 500 gr ıspanak(özellikle yaprakları kullanılır)Â
- 1 kg yoÄŸurt
- 1 yemek kaşığı un
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 adet yumurta
- 6-7 su bardağı su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
- 1 su bardağı den (aÅŸurelik buÄŸday)Â
-Yarım demet
taze kişniş (2 çay kaşığı toz kişniş de kullanabilirsiniz)
PaylaÅŸ