Bu tatlı özellikle hayatı ve sevmeyi bilenler için tariflendirilmiştir. Öncelikle iri boy gönülü duygu tasına atıp, güler yüzle karıştırın.
Öte yandan, ağzınızda iyice yumuşattığınız tatlı dili üzerine eklerken, sevgi ve saygıyı da azar azar ilave etmeye başlayın. Bir taraftan da; hürmet, iyi niyet ve hoşgörüden meydana gelen ılıklaşmış şurubu içine karıştırın. En sonunda, hazırladığınız bu hamuru, samimiyet ölçüsünde parçalara ayırarak, dürüstçe hayata dizin ve yüreğinizde orta ısıda pişmeye bırakın. Yüreğinizde pişirdiğiniz bu YAŞAM PASTASI’nı karnınız acıkınca değil de, ruhunuz acıkınca afiyetle yiyin. Belki tadında da bir parça lezzet eksikliği olabilir. Ama merak etmeyin. Bunu da ancak gurme damaklar farkeder.
Ezilmiş, büzülmüş zeytinleri atmayın! Bir mutfak robotundan geçirip, içine kuru nane, kuru keki ve azıcık zeytinyağı ekleyerek bir kavanoza
basın. Zeytin ezmesi gibi kullanın.
PRATİK TARİFLER
Patlıcanlı köfte paçası
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Köfte harcı için
500 gr. köftelik kıyma
2 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
2 dilim bayat ekmek
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Kızartmak için
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet orta boy patlıcan veya
1 kutu köz patlıcan konservesi
Sos için
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarmısak (dövülmüş)
Süs için
Kızartılmış yeşil biber
Kiraz domates
Öncelikle köfteyi hazırlamak için derin bir yoğurma kabının içine; kıyma, rende soğan, tuz, karabiber ve pulbiberi aktaralım. Kabuklarını çıkarıp, suyla ıslattığımız bayat ekmeklerin suyunu sıkarak üzerine yoğurdun içine ekleyelim. İyice yoğurduğumuz köfte harcını yarım saat kadar buzdolabında bekletelim. Daha sonra köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, elimizi arada bir soğuk suya batırarak, yuvarlak şekilli köfteler hazırlayalım. Şimdi de zeytinyağını kızrdırdığımız tavada köfteleri önlü arkalı kızartıp, bir tabağa alalım. Öte yandan patlıcanları kabuklarıyla beraber birkaç yerinden çatalla delerek fırında en az 60 dakika közleyelim ve soğuk suyun altında yıkayalım. Ya da konserve köz patlıcanın suyunu süzdürerek hazır edelim. Bir taraftan da yoğurtla sarmısağı karıştırıp, çırpalım. Şimdi bir servis tabağının altına köz patlıcanları yayalım. Üzerine sarmısaklı yoğurdu gezdirip, kızarmış köfteleri yerleştirelim. Yeşil biber ve domateslerle de süsleyerek servise sunalım.
Pratik vişneli jöle
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
3 su bardağı vişne suyu
1 su bardağı su
4 yemek kaşığı buğday nişastası
9 yemek kaşığı toz şeker
7-8 adet bebe bisküvisi
İlk olarak derin bir kasenin içinde vişne suyu, su ve buğday nişastasını, iyice pürüzsüz hale gelinceye dek çırparak karıştıralım. Sonra bu karışımı bir tencereye boşaltarak orta ısılı ateşin üzerine oturtalım. Sürekli karıştırarak yavaş yavaş şekeri ekleyelim ve pişirmeye devam edelim. Karışım kaynadıktan 3-4 dakika sonra ocaktan alalım. Küçük boy kare cam kabının içini suyla iyice ıslatalım ve içine vişneli jöleyi aktaralım. En az 1 gece buzdolabında beklettikten sonra tatlımızı bir servis tabağına ters çevirip, üzerini elimizle ufaladığımız bisküvilerle süsleyerek ikram edelim.