Ramazanda doğru şeyler yemeli

Aslında, gelenekselleşmiş iftar ve sahur mönüleri, oruç tutan kişiyi belli bir mantık dahilinde koruyan listelerdir.

Haberin Devamı

Ancak, özellikle orucun son saatlerinde artan yeme isteğiyle, insan bazen kendini yemeklere fazla kaptırabilir. Ramazan bereketi deyip, abartılı sofralar hazırlamak, rahatsızlıklara davetiye çıkarmaktır.

Oruç, genelde su, zeytin ya da hurmayla açılır. Hafif bir kahvaltı, çorba ve salatanın devamında ana yemek ve hafif bir tatlı… Güllacın “ramazanın gülü” sayılması, bu kadar yemeğin üstüne yenmesine rağmen, mideyi rahatsız etmeyen bir tatlı olmasından ileri geliyor.
Ramazanda en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri, vücudun ihtiyacı olan 2-2,5 litre kadar suyun, oruçlu olunmayan saatlerde tüketilmesi. Kuruyemiş alışkanlığı olanlar da, bu eksiklerini bir- iki avuç beyaz leblebi ya da kabak çekirdeği ile giderebilirler.

Uzun bir açlıktan sonra, hep aynı saatte yemek yemek, sahur öğününü yer yemez yatmak ve kalori değeri yüksek besinler tüketmek, vücudun dengesini bozar. O nedenle ramazanlarda kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Ramazanlarda genelde hiç tüketilmeyen ya da çok az tüketilen beyaz ete de iftar yemeklerinde haftada en az bir kez yer vermek önemlidir. Kişi oruçluyken şekeri düşer. Sahurda hoşaf içmenin önemi burada ortaya çıkar. Genellikle kuru meyvelerle yapılan hoşaftaki yemişler posalı oldukları için, bağırsak hareketlerini düzenler.Burada  bir de şeker hastalarının, düzenli olarak ilaç kullanması gereken hastaların, hamile olan kadınların, süt veren annelerin ve ülseri olanların oruç tutmamaları gerektiğini belirtelim.

Haberin Devamı

Pirinçli mısır çorbası

· 2 su bardağı konserve mısır
· 3 yemek kaşığı pirinç
· 2 tatlı kaşığı tereyağı
(veya bitkisel margarin)
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 1 yemek kaşığı un
· 3 su bardağı süt
·  4 su bardağı tavuk suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 demet maydanoz

YAPILIŞI: Öncelikle, orta boy bir tencerede yağı eritip yemeklik ince doğranmış soğanı ekleyerek 1-2 dakika kavurun. Unu hemen üzerine serpiştirdikten sonra, unun rengi sararıncaya ve kokusu gidinceye kadar 3-4 dakika, orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Üzerine tavuk suyu ve sütle birlikte, yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri de ilave edin.  Ara sıra karıştırarak çorbanın kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca tuz ve karabiberini katıp süzülmüş mısırları da tencereye aktarın.

Çorbayı orta ısılı ateşte yine ara sıra karıştırarak 25 dakika kadar pişirin. Arzu ederseniz pişen çorbayı bir mutfak robotunda veya el blendırıyla çekerek püre haline getirebilirsiniz. Hatta pişen sıcak çorbanın içine 2-3 yemek kaşığı hazır süt kreması da eklerseniz lezzetini daha da artırmış  olursunuz. Çorbayı servise sunmadan önce üzerini ince kıyılmış taze naneyle süsleyin ve sıcak olarak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları