Bir ramazan gününde babamın 40 mevlidini yapacağımız hiç aklımıza gelmezdi. Hele Gümüşhane’den sonra ikinci memleketi ilan ettiği Bodrum’daki evinde onu anacağımızı hiç düşünmemiştik.
“Halikarnas Balıkçısı” adını taktığımız babam tam bir Bodrum aşığıydı. Bodrum’un bol oksijenli, nemsiz ve esintili havasını pek severdi. “İşte kızım, havayı güzel yapan bu esinti” derdi. Biz de 40 mevlit ikramında onun en sevdiği Bodrum yemeklerini hazırlattık. Bodrum’un yöresel yemeklerinin uzmanı, Kısmet Lokantası’nın şefi Halil Bey’in pişirdiği keşkek, lokum pilavı ve tavuk tandır iftar soframızın ikramıydı. Biz de kızlar grubu olarak zeytinyağlı taze börülce ve zeytinyağlı bamya pişirdik. Ben son dakikada Bodrum’un meşhur gambilya favasını hazırlayıp mönüye ilave etmeyi de ihmal etmedim. Hazırladığımız sofranın aslında hiç de alışılagelmiş bir mevlit sofrası olmadığının farkındaydık. Anneme göre şöyle kallavi bir etli pilav, sarma, suböreği filan olmalıydı. Belki de haklıydı ama biz babamızı sevdiği yemeklerle anmak istedik. Tıpkı babamın çok sevdiği şu dizelerle size hoşçakalın demek istemem gibi: Sarı kavunu dildim / Bıçağını güle sildim / Ne güzel günlermiş / Sen söyledin, ben güldüm.
MALZEME LİSTESİ * 2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir (Tuzsuz ve yağlı olacak.) (2 su bardağı dolusu tuzsuz lor peyniri de kullanabilirsiniz.) * 50 gr tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.) * 3 adet yumurta * 1 yemek kaşığı irmik * 1,5 yemek kaşığı un * 1 su bardağı tozşeker (Şekeri 1,5 su bardağı da kullanabilirsiniz.) Üzeri için; * Yarım su bardağı soyulmuş iç badem (Fıstık da kullanabilirsiniz.)
YAPILIŞI Tuzsuz peyniri rendeleyin. Bu helvaya lezzet veren şey peynirdir, onun için yağlı tuzsuz peynir kullanmanızı tavsiye ederim. Peynirin üzerine yumurtaları kırıp iyice karıştırdıktan sonra kısık ateşte kızdırdığınız teflon tavaya aktarın. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak en az 5-6 dakika pişirin. Peynir erimeye başladığında unu ve irmiği de ekleyin. Yine sürekli karıştırarak 5 dakika kadar daha hepsini kavurun. Yağı ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Son olarak tozşekeri kavrulan helvanın üzerine aktarın. Helva, şekeri katar katmaz sulanacaktır. Siz karıştırarak 3-4 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Sıcakken servis tabağına boşaltıp üzerini soyulmuş bademlerle ya da fıstık tozuyla süsleyin ve ılık olarak servise sunun.