Paylaş
Ramazan ayı her yıl bir öncekinden daha erkene geldiğinden bu yıl en azından yarısında bizi biraz zorlayabilir. Çünkü hem günler uzun, hem de hava oldukça sıcak. Bu da demek oluyor ki, bu yıl daha da dikkatli olmamız gerekiyor.
Bir taraftan doyurucu ve tok tutan şeyler yememiz gerekirken, bir taraftan da hava sıcaklığı ve nem nedeniyle ağır yiyeceklerden
kaçınmamız lazım.
Üstelik yaz günlerinde dikkat etmemiz gereken bir başka şey daha var. Vücudumuz aşırı su kaybettiğinden içeceğimiz su miktarı çok önemli. Bu gece sahurda bol miktarda su içmeyi ve yarın da iftardan sahura kadar bütün gün içemediğimiz suyu telafi etmeyi sakın unutmayın.
Uzmanların tekrarladıkları bir başka önemli husus daha var: Çok yaşlı olanların, kronik hastalığı ya da tansiyon, kalp gibi rahatsızlıkları bulunanların oruç tutmamaları...
Evet sevgili okurlarım, Ramazan ayı hoşgörü ayıdır. Oruç tutmanın zorluğuyla birbirimizi kırmamaya, incitmemeye dikkat edelim. Şimdiden sağlıklı bir ramazan geçirmenizi diliyorum.
Abdigör köftesi
Abdigör köftesi için özel olarak seçilerek alınan et, taş veya tokmakla dövülerek kıyma kıvamına getirilir. Derin bir karıştırma kabının içinde ince ince kıyılmış soğan, ince köftelik bulgur, tuz, karabiber ve dövülen et iyice yoğurulur.
Cevizden daha büyük parçalar koparılarak iki elin arasında yuvarlanır, üsten işaret parmağıyla bastırılarak derin bir çukur açılarak köftelerin içleri oyulur.
Sanki içliköfte yapar gibi, yarım yemek kaşığı katı tereyağı bu çukur kısma doldurulur ve açık kısım kapatılarak tekrar yuvarlanır. Bu işlemleri tekrarlarken eller sık sık ıslatılmalıdır.
Hazırlanan köfteler kaynar suyun içine atılarak 20-25 dakika kadar karıştırılmadan haşlanır. Önemli olan köftelerin içine konulan yağın köftenin dışına çıkmaması ve dağılmamasıdır.
Pişirilen köfteler bir el kevgiriyle süzdürülerek alınır. Son olarak üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilir. İsteğe göre, sadece domates, biber ve soğanla beraber de yenilir.
Yemekçinin notu
Doğubeyazıt mutfağının bu çok ünlü yemeği içliköfteye çok benzer. Sadece harçları değişiktir. Köfte, içine katı yağ konulmadan da sade bir şekilde yuvarlanarak haşlanabilir.
Köfte için
?1 kg yağsız, lifleri alınmış kırmızı parça et
? 2 su bardağı ince köftelik bulgur
? 2 baş büyük boy soğan
? 1 çay kaşığı karabiber
? 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
? 1 çay kaşığı tuz
Harcı için;
? 200 gr. tereyağı
Sosu için;
? 5 su bardağı yoğurt
? 6-7 diş dövülmüş sarmısak
Paylaş