Ramazan ayının anayasası

Ramazan hazırlıkları denince akla hemen evlerde yapılan hazırlıklar geliyor değil mi?

Oysa eskiden, yani Osmanlı imparatorluğu döneminde hazırlık yapan yalnızca ev hanımları ya da camilerde çalışanlar değilmiş. Devlet de ramazana hazırlanır ve şaban ayının ortalarına gelindiğinde bir tembihname yayınlarmış. Yazılı bir belge olan tembihnamede ramazanda sokakta nasıl davranılması gerektiğinden tutun da, kadınların ramazan boyunca nerelere ne zaman gidebileceğine kadar her şey varmış. Belgeye, halkın yiyecek sıkıntısı çekmemesi ve ramazanda fiyatların makul olması için de hükümler eklenirmiş o zaman.

Özellikle un ve unlu mamullerde büyük bir titizlik gösterilir ve örneğin kaç gram suya kaç gram un katılacağı bile yazılı olarak açıklanırmış. Ama devlet bütün bunları açıklamakla kalmaz, şartların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini de kontrol edermiş ramazan boyunca. Kuralları uygulamayanlara bir ay boyunca hapiste yatmak gibi ağır cezalar da uygulanır, kimsenin gözünün yaşına bakılmazmış. II. Mahmut döneminden itibaren resmi gazetede yayınlanıp broşür olarak da dağıtılan tembihnameler Osmanlı’da ramazan denince akla gelen ilk şeylerdenmiş o zamanlar.

Yeşil fasulye diblesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

250-300 gr yeşil taze fasulye

1 su bardağı pirinç

2 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy domates

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

1 demet taze nane veya dereotu

Pirinç bol tuzlu sıcak suda 30 dakika kadar bekletilir. Taze fasulyeler ayıklanıp varsa iki tarafındaki kılçıklar temizlenir. Yıkanıp süzüldükten sonra yarım santim boyunda küçük küçük dilimlenir. Soğanlar incecik doğranır. Domatesler soyulup tavla zarı formunda dilimlenir. İstenirse dibleye domates katılmayabilinir. Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir pilav tenceresinde kızdırılıp soğanlar tencereye aktarıldıktan sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 1-2 dakika kadar kavrulur.

Üzerine fasulyeler hemen eklenip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 7-8 dakika daha kavrulur. Domatesler de ilave edilip 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra tuz ve karabiber serpilir. Üzerine yıkanıp süzülen pirinç eklenip 2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu koyulur. Orta ısılı ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Pilav suyunu iyice çekince ocağın altı iyice kısılıp pilav kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Tencerenin kapağı hiç açılmadan pilav en az 30 dakika dinlendirilip karıştırılarak sevise sunulur. Üzerine incecik doğranmış taze nane ve dereotu serpiştirilir.
Yazarın Tüm Yazıları