Rakipsiz şifacı enginar

Çocukken hiç anlamazdım, annemin neden enginarı bu kadar baş tacı yaptığını.

Mevsimi geldiğinde illa sofraya zeytinyağlı enginar gelir ve bizden de ısrarla yememiz istenirdi. Uzun bir süre reddettim enginar yemeyi. Görünüşünden mi kaynaklanıyordu, kokusundan mı bilmem enginarla yaptığım bu anlamsız savaş. Sonra nerede va ne zaman kırıldı enginara karşı önyargım hatırlamıyorum.

İklimi yumuşak ve nemli olan pek çok Akdeniz ülkesinde yetişir enginar. Mineral bakımından diğer sebzelerin yarışamayacağı enginar, potasyum, kalsiyum ve magnezyum deposudur ve A, B1, C vitaminleri de enginarın içinde bol miktarda bulunur. Enginarın şifa verici özelliğini ta 16. yüzyılda keşfeden dönemin ünlü hekimi Castro yüksek ısıda pişirdiği enginarın suyunu hemen bütün hastalıklar için yaptığı sihirli karışımlara ekliyormuş. Bugün tıp bilminin geldiği noktada artık enginarın iyileştirici özelliği kanıtlanmış durumda. Karaciğerin yenilenmesinde ve temizlenmesinde büyük işler yapan enginar, safranın dolaşımını düzenler ve romatizma hastalıklarına da iyi gelir.

Pek çok çocuk gibi yemeye direndiğim enginarı şimdi üç çocuk annesi olduğumda soframdan eksik etmiyorum. Özellikle mevsiminde çocuklarımın enginarı taze taze yemelerine özen gösteriyorum. ,Çünkü biliyorum ki, enginar doğanın bize sunduğu mucizelerden biri.

Sade bulgur pilavı

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı pilavlık iri bulgur

á 3 çay kaşığı tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)

á 1 adet küçük boy kuru soğan

á 2 su bardağı et ya da tavuk suyu

á Yarım çay kaşığı tuz

á Varsa 1 demet maydanoz

Kuru soğanı incecik doğrayın. Pilavlık bulguru iyice yıkayıp süzülmesi için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, tereyağını orta boy bir teflon tencereye koyup orta ısılı ateşte eritin. Hafifçe kızan yağın üzerine doğradığınız soğanları ilave edip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine süzdüğünüz bulguru ekleyip tekrar karıştırarak 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Üzerine ılık ya da sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu aktarıp tuzu serpin. Birkaç kez daha karıştırıp tencerenin kapağını kapadıktan sonra pilavı orta ısılı ateşte bulgur suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin. Ocağın altını kısıp pilavı kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Yaklaşık 15-20 dakika dinlendirdikten sonra tahta kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırın. İsterseniz üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.

Zeytinyağlı ılık enginar

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 4-6 adet konserve enginar

á 2 adet orta boy patates

á 2 adet orta boy havuç

á 15-20 adet arpacık soğan (2 adet orta boy kuru soğan da kullanabilirsiniz)

á 1 yemek kaşığı un

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 yemek kaşığı tzoşeker

á 1 adet limonun suyu

á 1 çay kaşığı tuz

á 4 su bardağı ılık su

á 1 demet dereotu

Patates ve havuçları soyun. Varsa, parizyen kaşığı denen ucu yuvarlak aletle patates ve havuçlardan vişne tanesi büyüklüğünde yuvarlak parçalar çıkarın. Arpacık soğanları soyun. Kuru soğan kullanacaksanız soyup incecik doğrayın. Konserve enginarları süzüp bir tabağa yerleştirin. Diğer taraftan, zeytinyağı, un ve limon suyunu geniş bir teflon tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin. Tozşekeri, tuzu ve ılık suyu da ilave edip tekrar karıştırın. Hazırladığınız patates, havuç ve soğanları tenceredeki karışıma aktarın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar, 15-20 dakika pişirin. Sebzeler yumuşayınca ocağın altını kısıp süzdüğünüz enginarları tencereye koyun. Enginarları tenceredeki sebzelerle birlikte 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Enginar konserve olduğu için fazla pişirmeye gerek yoktur. Yemeği kendi tenceresi içinde soğutun. Tenceredeki sebzeleri enginar çanaklarının içine doldurup üzerlerini ince kıyılmış dereotuyla süsledikten sonra ılık olarak servise sunun.

Not: Taze enginar kullanacaksanız havuç ve patatesleri tencereye koyduğunuz sırada taze enginarları da tencereye yerleştirin. Sebzelerle beraber enginarları da pişirin.
Yazarın Tüm Yazıları