Paylaş
TAZE FASULYELİ BULGUR PİLAVI (4-5 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 2 su bardağı kalın pilavlık bulgur
- 250 gr taze fasulye
- 25-30 gr tereyağı (veya 5 yemek kaşığı zeytinyağı)
- 2 soğan
- 2 sivri biber ◊ 2 domates
- 4 su bardağı sıcak su
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
NASIL YAPARIM?
- Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayıp iyice yıkayın ve süzün. 2-3 santim olacak şekilde doğrayın.
- Yağı, yemeklik doğranmış soğanları ve ince ince, halka halka kesilmiş biberleri tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
- Fasulyeleri ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu katın.
- Tuz ve pul biberle tatlandırın, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Soyup ufak küpler halinde doğradığınız domatesleri ve yıkadığınız bulguru tencereye aktarın. Karıştırıp ocağın altını kısın, bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette 30 dakika dinlendirin. Sıcak sıcak servis edin.
YOĞURTLU TAZE FASULYE MEZESİ (2-4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 1/2 kg taze yeşil fasulye
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 soğan ◊ 2-3 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tutam karabiber
- 1,5 su bardağı sıcak su Üzeri için
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1/2 yemek kaşığı pul biber
NASIL YAPARIM?
- Taze fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. 2-3 santim eninde dilimleyerek bir kenarda bekletin.
- 4 yemek kaşığı sıvıyağı tencerede ısıtın, çok ince doğradığınız soğanları sık sık karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun.
- Doğranmış fasulyeleri katıp tuz ve karabiberle tatlandırın. Fasulyeleri sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha pişirmeye devam edin. Üzerine sıcak suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
- Kısık ateşte fasulyeler iyice yumuşayıncaya ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesi için bekleyin.
- Yoğurdu derin bir kaba alın, ezilmiş sarımsakları ekleyip karıştırın.
- Bir tavada 2 yemek kaşığı sıvıyağı kızdırın, pul biberi ekleyip 1-2 dakika kadar pişirin.
- Ilınmış taze fasulyeyi servis tabağına yayın, üzerine sarımsaklı yoğurdu koyun. Pul biberli yağı gezdirip ılık olarak servise sunun.
Paylaş