Dün Godiva çikolatalarına isim veren kadından, Leydi Godiva’dan bahsetmiştik bu köşede.
Gerçi artık Ülker grubu çatısı altında bu marka ama Godiva çikolataları uzun yıllar boyunca tek başına varolmayı başarmış. Seksenli yaşlarının sonlarında olan Pierre Draps firmanın kurucularından biri ve Şubat ayında Hürriyet gazetesinde yayınlanan haberde firmanın kuruluş öyküsünü uzun uzun anlatmış. 1920’lerde babası yıllardır çalıştığı çikolata fabrikasında işten çıkarılmış. Dönemin en iyi çikolata ustalarından biri olarak işten çıkarılınca bir süre ne yapacağını bilemeyen baba, sonunda firmaya tazminat davası açmış ve davayı kazanmış. Sonunda 1926 yılında karısı ve çocuklarını da arkasına alarak "Draps Çikolata"yı kurmuş. Pierre Draps ise ancak ortaokul yıllarında işe fiilen dahil olmuş ve gündüzleri okula giderken akşamları çikolata paketlemiş. Liseyi de çikolata sevdası yüzünden bırakan Draps gecesini gündüzünü çikolata işini layıkıyla öğrenmeye adamış.
Annesi ve babası bir yıl arayla ölüp İkinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde Pierre ve ağabeyleri için de zor yıllar başlamış. Savaş bittiğinde ağabeyleri işi bırakmak istemişler ve Pierre itiraz edemeyecek kadar gençmiş. Neyse ki bankacı bir tanıdık devreye girmiş de ağabeylerini yeni bir çikolata markası yaratmak için ikna etmiş. İşte markaya isim bulmak da bu sırada yapılması gereken işlerden biriymiş ki, dünkü yazımızda biz size uzun uzun anlattık markanın isminin nasıl ve nereden geldiğini. Uzun yıllar dünyanın sayılı çikolata üreticilerinden biri olmuş Godiva. Ama sonra iki ağabeyin sağlık durumları bozulmuş ve firma 1966’da satılmış. Pierre Draps bir süre daha firma için çalışmaya devam ettikten sonra işi tamamen bırakmış. Ta ki Godiva’nın Avrupa CEO’su onu evinde ziyaret edip özel bir koleksiyon hazırlamasını isteyene kadar.
Börülceli sardunya adası tavuğu
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Malzeme listesi
3 adet tavuk göğüs eti
1 su bardağı süt
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 demet ıspanak (120-150 gr)
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
1 su bardağı haşlanmış börülce
1/2 su bardağı haşlanmış mısır (Konserve mısır da kullanabilirsiniz.)
1/2 tatlı kaşığı tuz, karabiber
1/2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
2 adet kırmızı dolmalık biber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tavuk etlerini kuş başı et formunda doğrayıp çukur bir kaba aktarın. Üzerine soğuk süt ve tuzu ilave ederek karıştırdıktan sonra, buzdolabında 3-4 saat dinlendirin. Böylece marine ettiğiniz tavuk etleri hem yumuşar hem de lezzet kazanır. Diğer taraftan, ıspanağı ayıklayıp yıkadıktan sonra, süzerek ince ince doğrayın. Margarini, orta boy bir tencerede eritip üzerine küp şeklinde doğradığınız soğanı aktararak sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Haşlanmış börülce, mısır, tuz ve karabiberi de ilave edip, 2-3 sefer karıştırdıktan sonra 2 su bardağı sıcak su aktararak 20 dakika kadar pişirin. Son olarak, ıspanak ve kırmızı biberi katıp, 10 dakika daha pişirin. Börülce iyice yumuşadığında yemek pişmiş demektir. Dinlendirdiğiniz tavuk etlerini sütün içinden çıkarın. Aralarına büyük büyük doğradığınız kırmızı biberleri de koyarak tüm malzemeyi çöp şişlere dizin. 2 yemek kaşığı sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp tavukları bu yağda önlü arkalı kızartın. Börülceyi bir tabağa aktarıp üzerine kızarttığınız tavuk etlerini yerleştirdikten sonra servise sunun.
Damla çikolatalı Karlıdağ kurabiyesi
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)
6 yemek kaşığı dolusu hazır süt kreması
1 neskafe fincanı dolusu süt
50 gr yumuşamış tereyağı
2 neskafe fincanı dolusu un
1 paket kabartma tozu
1 neskafe fincanı damla çikolata
4 yemek kaşığı dolusu kakao
4 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için;
4-5 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ve hazır süt kremasını derin bir kaba aktarıp üzerine süt ve yumuşamış tereyağını ekleyin. Mikserin orta devriyle çırparak tüm malzemeleri iyice karıştırın. Diğer taraftan, un, kabartma tozu ve kakaoyu başka bir kaba aktarın. Üzerine damla çikolatayı ve toz şekeri ilave edip karıştırın. Bu unlu karışımı yumurtalı harca azar azar aktarıp tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla sürekli karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin. Bozadan daha katı kıvamlı ama akıcı olan hamuru iyice karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Küçük kek kalıplarını (mafin kalıbı da denir) ya da küçük kağıt kalıpları yumuşamış margarinle yağlayın. Hamuru kaşık yardımıyla kalıplara paylaştırın. Ancak bu işlemi yaparken kalıpların ağzında birer santim kadar boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Kekleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra üzerlerine pudra şekeri serpiştirip servise sunun.