Eminim pasta denince aklınıza hemen yaş pasta veya kuru pastalar gelecektir.
Pastanın dünya dillerinde macun, püre, lapa ve makarna gibi anlamları vardır. Örneğin İtalyanlar tüm makarna çeşitlerini pasta adıyla anarlar.
Pasta kelimesi, Türkçe’ye ise Birinci Dünya Savaşı öncesinde meyveli ve tatlı krema anlamıyla gelmiştir. Türk gastronomi literatüründe pastalar kuru ve yaş olmak üzere ikiye ayrılır. Kurabiye kelimesi ise şekerli kuru pasta anlamında kullanılır.
O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli olan pandispanyanın adı ise İtalyanca pandispagna kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir.
Bugünkü Türk mutfağında pastalar dünya mutfaklarının etkisiyle o kadar çeşitlendi ki turtalar, tartlar gibi yeni tatlı çeşitlerini kabul etmenin zamanı geldi de geçiyor bile... Belki kiş-loren ve payları da yalnız bırakmayıp tuzlu pasta katagorisine alabiliriz.
Fırında patlıcan böreği
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
3 adet orta boy patlıcan
250 gr yağsız dana kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı sıvıyağ (Kızartmak için kullanılacak.)
5 adet yumurta
2 adet orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı pul biber
25-30 gr tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
1 adet orta boy domates
2 adet yeşil sivri biber
Patlıcanları çizgili formda (alacalı) soyduktan sonra kuş başı formunda doğrayın ve tuzlu suda yarım saat kadar bekletin. Kağıt havlu yardımıyla suyunu aldıktan sonra, sıvıyağda kızartıp fazla yağını süzün. Bunun için en iyi yöntem, kızarttığınız patlıcanları tavadan el kevgiri yardımıyla almak ve daha sonra kağıt havlu üzerinde bekletmektir. Kıymayı derin bir kaba koyup üzerine rendelenmiş soğanı ve incecik kıyılmış maydanozu ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirip yoğurmaya başlayın. Kızarmış patlıcanları kattıktan sonra malzemeleri bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Yumurtaları da başka bir kapta çırpıp kıymalı karışımın üzerine ekleyin ve şöyle bir karıştırın. Dikdörtgen bir fırın kabını 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla iyice yağlayın. Hazırladığınız patlıcanlı yumurtalı karışımı fırın tepsisine yerleştirip kaşık yardımıyla üzerini düzeltin. Üzerini domates dilimleri ve yeşil biberle süsledikten sonra tereyağını ya da bitkisel margarini üzerine parça parça yerleştirin. Yemeği 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 30-35 dakika pişirdikten sonra henüz sıcak haldeyken dilimleyerek servise sunun.
Vişne soslu kakaolu puding
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
Kakaolu puding için;
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı ılık su
1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 tepeleme yemek kaşığı un
6 su bardağı süt
50 gr bitkisel margarin
Üzeri için;
1 su bardağı dondurulmuş vişne
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Kakaoyu orta boy çelik bir tencereye koyup üzerine ılık suyu ekleyerek çatal yardımıyla iyice ezin. Yumurta ve toz şekeri il ve edip tel çırpıcı yardımıyla çırpın. Vanilya, nişasta ve unu da katıp sütü azar azar tencereye aktarırken tel çırpıcıyla çırpmaya devam edin. Pudingi kısık ateşte, tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca margarini ekleyip 2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken mikserin yüksek devriyle 5-6 dakika kadar çırpın. 20-22 santim çapındaki derin bir kasenin içini suyla çalkalayın. Kakaolu pudingi kaseye aktarıp, soğumasını bekleyin ve buzdolabında en az 4-5 saat bekletin. Pudingi kalıbı sallayarak servis tabağına ters çevirin. Üzeri için; vişne ve pudra şekerini mutfak robotunda çekip püre haline getirin. Pudingi bu vişneli sosla süsledikten sonra dilimleyerek servise sunun.