Yaz günlerinde rüzgarın nefesiyle oradan oraya yelken açan hardal tohumları gidebildiği, konabildiği ve dilediği yerde yayılır ve büyürmüş.
Bu nedenledir ki, Akdeniz’in bu özgür ruhlu otu zoraki yetiştirilmekten hiç hoşlanmazmış. O, kırını, çayırını kendi seçer, sarı ya da beyaz, dilediği renge bürünürmüş. En çok Akdeniz ve Ege’de tüketilen bir ottur hardal. Ak ve kara olmak üzere iki türü vardır. Bizim bildiğimiz ve sofra hardalı olarak tükettiğimiz türü ise ak olanıdır. Hardal otunu ilk kez bundan uzun yıllar önce Milas’ta yemiştim. Haşlanmış ve zeytinyağı, limon suyu ve sirkeyle soslanmış olan hardal otuna doğrusu pek de bayılmamıştım. Ama yine de aklımda hep hardalın yediğim otun tohumu olduğunu ne kadar geç öğrendiğim vardı. Patates salatasına, yeşil salatalara (özellikle de brokoliye), peynirli salatalara (özellikle de krem peynirli olanlara), piyazlara, yoğurtlu, mayonezli karışımlara çok yakıştırdığım, etin sırdaşı hardal, sofralarımıza yaptığı katkıların yanında bir renge, sarının bir tonuna da isim vermiştir. Hardal otu oldukça baharlı bir bitkidir. Onun tohumlarından yapılan hardal da elbette ki baharlıdır ve enteresan tatları sevenler için değişik karışımların vazgeçilmez malzemesidir. Hardal otunun ayrıca kuzukulağı, semizotu gibi hafif ekşi otlarla kavrularak ya da salatası yapılarak yendiğinde lezzetli olduğunu düşünüyorum.
MALZEMELER * ½ kg kalın patlıcan * 1 adet kuru soğan * 500 gr kuşbaşı koyun eti (kol kürek) * 50 gr tereyağı (Sade yağ da kullanabilirsiniz.) * 2 adet orta boy domates * 5-6 adet yeşil biber * 1 yemek kaşığı domates salçası * 2 çay kaşığı tuz, karabiber * 4 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına ikiye böldükten sonra baş parmak kalınlığında doğrayın. Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 20-30 dakika bekletin. Eti yıkadıktan sonra orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 2-3 dakika kavurun. Yağ ve yemeklik incecik doğradığınız soğanı ilave edip 2-3 dakika daha kavurun ve salçayı ilave edin. Bir kere daha karıştırıp suyu ekleyin. Kısık ateşte, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Patlıcanları da yıkayıp süzdükten sonra tencereye aktarın. Domatesleri soyup iri iri doğrayın ve yine iri iri doğradığınız biberlerle birlikte tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi de serpiştirip ocağın altını kısın, patlıcan ve et yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun. Not: Doğrama şanlıurfa’nın düğün yemeğidir.