PaylaÅŸ
Hiçbir şeyin atılmasını onaylamayan, bugün pilav mı pişirdi, yarın da artanıyla yayla çorbası yapan bir kadın o. Tam 10 çocuk yetiştirmiş.
Bahçesinde her zaman nar, incir ve zeytin ağaçları yetiştirmiş ve bu ağaçların bereket getireceğine inanıyor. Her yıl hasat sonunda özel buğday tohumlarını patiska torbalarda biriktiriyor ve aileye özel tarlada buğday yetiştiriyor. Onun yaptığı tırşikin tadına da doyum olmuyor.
Bir tür zehirli pancar olan tırÅŸik, OÄŸuzlar’ın Kınık boyunun yerleÅŸim yeri olan MaraÅŸ, Osmaniye, Kadirli ve Ceyhan’da piÅŸirilen çok eski geleneksel bir yemek.Â
Ellerine eldiven giyen kadınlar, tırşikin saplarını ve yapraklarını incecik doğrayıp büyük bakır kazanlara koyuyorlar. İçine yayık ayranı, su ve nohut ilave ediyorlar. Üzerine de un serpiyorlar ve sıkıca sarıp tıpkı yoğurt mayalar gibi ertesi güne kadar sıcak bir ortamda bekletiyorlar. Ertesi günse odun ateşinde beş-altı saat kaynatıp soğutuyorlar ve sonra bulgur pilavıyla yiyorlar.
Artık Osmaniye’nin bir de tırşik festivali var. Yaşasın geleneksel Türk yemeklerini yaşatmaya çalışan insanlar! Var olsunlar hep!
SAHRAP USULÜ BİBERLİ EKMEK
Biberli malzemeyi hazırlamak için soğanları soyup ortadan ikiye bölün. İncecik yarımaylar halinde doğrayın. Soğanları sıvıyağla birlikte geniş bir tavaya koyun. Sürekli karıştırarak 5 dakika, yumuşayıncaya kadar kavurun.
Diğer taraftan Antakya’nın meşhur baş biberinin dövülmüş olanını ya da tatlı pul biberi bir kâseye koyun. Üzerine sütü ekleyip en az 20-30 dakika kadar bekletin. (Süt yerine su da kullanabilirsiniz.)
Biberler bekledikçe irileşip açılacaktır. Biberli karışımı soğanların üzerine ilave edin. Biber salçası, tuz (yeteri kadar) ve kimyonu ekleyip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Susamı katıp soğumaya bırakın. Soğuyunca bir kâsede çırptığınız yumurtaları ekleyip karıştırın.
Hamuru hazırlamak için yumuşamış yağ, yumurtalar, yoğurt ve unu derin bir kaba aktarıp yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 25-30 santim çapındaki yuvarlak bir borcamı sıvıyağla yağlayın.
Hazırladığınız hamuru ister merdaneyle açtıktan sonra, isterseniz elinizle yayarak borcama yerleştirin. Kenarlarını 3-4 santim yükseltip ortasına hazırladığınız biberli sosu yayın ve üzerini düzeltin.
5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
Hamur için;
- 125 gr yumuÅŸak bitkisel margarin
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 18 tepeleme yemek kaşığı un
Biberli malzeme için;
- 4 adet büyük boy kuru soğan
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- Yarım su bardağı tatlı kırmızı pul biber
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 2 çay kaşığı tuz, kimyon
- Yarım su bardağı susam (küncü)
- 2 adet yumurta
PaylaÅŸ