Ortaçağ misafirperverliği

Biz misafirperver bir milletiz. Evimize gelen misafir başımızın tacıdır.

Haberin Devamı

Evdeki yemeklerin en tazesi, en güzeli hep misafire ikram edilir.
Peki, sınıf ayrılıklarının doruklara çıktığı ortaçağda misafir nasıl ağırlanıyordu?
Yukarıda bahsettiğimiz toplum sınıflarından biri köylülerdi. Köylüler çoğunlukla kıtlık içinde yaşarlardı o zaman. Bu yüzden de onların, misafir ağırlamalarından söz etmek pek mümkün değil.
Toplumun diğer sınıfı olan soylular ise genellikle sık sık davetler verirlerdi. Av hayvanlarından tatlılara pek çok şey bu davet sofralarına gelirdi.
Ama ortaçağın ev sahiplerinin öyle “en iyisini misafire yedireyim” gibi bir dertleri yoktu. Hatta servis ev sahibinden başlardı.
Servis daha sonra diğer konuklar arasında, hangisi daha soyluysa ondan başlayarak, devam ederdi.
Yüzlerce yıl önceye gidip ortaçağda bir davet sofrasına oturduk bugün. Ve gördük ki, ortaçağ görgü kuralları bakımından da bambaşka bir çağmış.

Bezelyeli Çin tavuğu

Haberin Devamı

YAPILIşI
şinitzeller parmak boyunda ve kalınlığında uzun şeritler oluşturacak şekilde kesilerek derin bir kaba koyulur.
Sosun hazırlanması için; soya sosu, nişasta ve süt derin bir kaba aktarılıp çatalla iyice çırpılır. Bal, limon suyu ve dövülmüş sarmısaklar eklenir. Tuz ve kırmızı biber de serpildikten sonra malzemeler çatal yardımıyla iyice çırpılır.
Hazırlanan sos tavukların üzerine gezdirilip karıştırılır. Üzeri sıkıca kapatılıp buzdolabında en az 2-3 saat ya da bir gece bekletilir. Diğer taraftan, biberlerin sapları kapak gibi kesilip atılır.
Tohumları ayıklandıktan sonra yıkanıp ince halkalar halinde doğranır. Yeşil soğan ayıklanıp incecik dilimlenir. Sıvıyağ geniş bir teflon tencere ya da wok tavasında (derin ve geniş Çin tavası) kızdırılır.
Soslu tavuk etleri yüksek ısılı ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Ocağın altı biraz kısılıp biber ve soğanlar ilave edilir.
Malzemeler orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 5 dakika kavrulur. Tuz ve karabiber serpilip konserve bezelye de katılır. Ocağın altı kısılıp etler iyice yumuşayıncaya kadar, 15 dakika daha pişirilir. Ocaktan alınıp sıcak sıcak servise sunulur.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

· 4 adet tavuk şinitzel · 2 adet yeşil çarliston biber ya da sivri biber · 1 adet kırmızı sivri biber (tarhana ya da salçalık biber de denir) · 1 su bardağı konserve bezelye · 2 adet yeşil taze soğan · 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 6 yemek kaşığı sıvıyağ
Sos için;
· 1 yemek kaşığı soya sosu · 2 tepeleme çay kaşığı nişasta · 1/2 su bardağı süt · 2 çay kaşığı bal · 3 diş sarmısak · 1 adet limonun suyu · 1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber

Yazarın Tüm Yazıları