Nohutu, askerin aşı, yoksulun yemeği, okul tabldotu deyip, bir kenara attıysanız ve burun kıvırdıysanız, çok yazık!
Bu buruşuk kabuklu, minik ve yuvarlak bakliyatta, çok önemli mineral ve vitaminler bulunur. Nohutun bir diğer önemli özelliği ise, içerdiği tabi yağın, kolesterol seviyesine olumlu etkisi. Ayrıca, kalsiyum ve fosfor seviyesi, hem büyüme çağındaki çocuklara, hem de menapoz dönemindeki hanımlara epeyce destek verecek kadar yüksek. Ancak nohutun bir kusuru var, bazen sert çıkar. Bu yüzden bir gece önceden bol suyla ıslatmak veya düdüklü tencerede bol suyla en az 40-45 dakika haşlamak gerek. İster etli nohut, ister humus yapın. Ama ara sıra yapmayı ihmal etmeyin ve sofranızdan uzak tutmayın.
İnce Noktalar
Zeytinyağlı barbunyaya 1 adet kereviz, semizotu yemeğine de bir avuç nohut atmanın, yemeklerin lezzetini artıracağını biliyor muydunuz?
ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER
Fırında biberiyeli tavuk
Yapılışı:
Önce tavuğu akan suyun altında iyice yıkayıp, süzmeye bırakalım. Çukur bir kasenin içine; biberiye, zahter ya da kekiği koyalım. Üzerine; salça, limon suyu, tuz, kırmızı biber ve karabiberi ekleyerek çatalla iyice çırpalım. Sonra bu sosu elimizle tavuğun her tarafına iyice yedirerek sürelim. Patateslerin kabuğunu soyarak, bütün halde fırın poşetinin içine atalım. Soslanan tavuğu da poşetin içine dikkatlice yerleştirelim. Ve torbanın ağzını bağlayıp, 2-3 yerinden iğneyle delik açalım. Poşetin ucundan minik bir hava deliği kesmeyi de unutmayalım. Poşeti fırın tepsisine yerleştirelim. 175 dereceye ayarlı fırında, en az 75 dakika pişirelim. Sıcak buharına dikkat ederek torbanın ağzını açalım ve servis tabağına boşaltarak ikram edelim.
8 kişilik Hazırlama süresi 15 dakika Pişirme süresi 75 dakika
Malzeme listesi
1 adet bütün tavuk
2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze biberiye veya kuru zahter veya 1 yemek kaşığı kuru kekik
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz, kırmızı pul biber, karabiber
4 adet orta boy patates
1 adet fırın poşeti
Profiterol
Yapılışı:
Önce kremayı hazırlamak üzere; bir tencerenin içinde süt, un, toz şeker ve vanilyayı karıştıralım. Orta ısılı ateşin üzerinde sürekli karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Ocaktan alıp içine tereyağı ve yumurtayı ekleyip, 5 dakika kadar mikserle çırpalım. Bir kenarda soğumaya bırakalım. Şimdi de hamuru hazırlamak için orta boy bir tencerenin içine; su, tereyağı, toz şeker ve tuzu koyarak orta ısılı ateşin üzerinde kaynamaya bırakalım. Su kaynamaya başlayınca 2,5 bardak unu hemen ekleyelim. Sürekli karıştırarak hamur iyice toplanıp, katılaşıncaya dek, 4-5 dakika pişirelim. Ama sakın hamurun dibini tutturmayalım. Pişen hamuru ocaktan alalım ve ılınınca içine yumurtaları teker teker kıralım. Sonra da bu karışımı elimizle yoğurarak yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizle yuvarlayarak hazırladığımız topları, yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizelim. 150 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirelim. Fırından alıp, soğumaya bırakalım. Sonra da her bir top hamurun ortasını hafifçe elimizle açıp, içine 1 tatlı kaşığı kadar hazırladığımız kremadan yerleştirelim. Artık kremalı toplarımızı bir servis tabağına yerleştirebiliriz. Büyük bir çelik cezvede; parçaladığımız çikolata, kakao, su ve toz şekeri ekleyerek pişirmeye geçelim. Ancak; çok kısık ateşte pişirelim ki, dibi tutmasın. En sonunda bu çikolatalı sosu ılınınca, profiterollerin üzerine gezdirip, servise sunalım.
10 kişilik Hazırlama süresi 35 dakika Pişirme süresi 30 dakika