Roma İmparatoru Neron’u neyiyle bilirsiniz? Roma’yı yakmasıyla mı, gladyatör dövüşlerine olan yakın ilgisiyle mi, yemeğe düşkünlüğüyle mi?
Peki ya, "dondurma" desek ve Neron’la dondurma arasında bir bağlantı kurmanızı istesek? "Aman Sahrap Hanım, ne alakası var Neron ve dondurmanın" dediğinizi duyar gibiyim. Bir iddiaya göre, yaz sıcaklarının vazgeçilmez eşlikçisi olan dondurmanın keşfinde imparatorun payı büyükmüş. Gladyatör dövüşlerini seyretmeye pek meraklı olan Neron, saatlerce süren bu mücadeleler sırasında sıcaktan rahatsız oluyormuş. Bunu ve Neron’un damağını şenlendiren aşçıları ödüllendirdiğini bilen yemekçiler, dağ tepelerinde yazın bile erimeyen karları akıllarına getirmişler hemen. Dağlardan gelen kar, bal ve meyve parçacıklarıyla süslenerek sunulmuş imparatora. İmparator da bu ikramdan pek memnun kalmış olacak ki, hem bu tatlıyı akıl eden aşçıyı ödüllendirmiş, hem de tatlının geliştirilmesi için değişik fikirler ortaya atmış. Akdeniz’in bunaltıcı sıcaklarına derman olan dondurma bugünkü halini alabilmek için birçok aşamadan geçmiş tabii ki ama tatlının keşfine Neron önayak olmuş. Dondurmanın keşfiyle ilgili hikayelerden sadece biri bu... Ve biraz araştırdığınızda tarihin daha nice ilginç hikayeyi barındırdığını görüyorsunuz.
Meksikalı et sote-Fahitas
4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
500 gr. dana şinitzel
Marinat sosu için;
2 adet limonun suyu
2 adet sarmısak
2 çay kaşığı acisso (acı biber sosu)
2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kuru kekik
Varsa 2 çay kaşığı chili toz
4 adet orta boy kuru soğan
6 yemek kaşığı sıvıyağ (1 yemek kaşığı bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
2 adet kırmızı sivri biber (salçalık biber ya da tarhana biberi de denir)
2-3 adet yeşil sivri biber
1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber
2 adet orta boy avokado
2 yemek kaşığı tatlı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı hazır süt kreması
1 çay kaşığı tuz
Etleri keskin bir bıçakla yarım santim kalınlığındaki şeritler halinde dilimleyin. Marinat sosunu, yani eti lezzetlendirip yumuşatan sosu hazırlamak için; limon suyunu geniş bir kaseye koyun. Üzerine dövülmüş sarmısakları ekleyip acisso denen acı sosu ilave edin (acisso yerine tercih ettiğiniz başka bir acılı sosu da kullanabilirsiniz). Size tavsiyem, "worcestershire savse" adında başka bir sostan da 1 yemek kaşığı kadar katmanızdır. Kimyon, tuz, karabiber ve kuru kekiği serpiştirin. Bulabilirseniz Meksikalılar’ın meşhur chili biberinin tozundan da ekleyebilirsiniz. Sos malzemelerini çatal yardımıyla iyice çırpıp şerit şeklindeki etleri sosun içine aktarın. Eti sosla iyice karıştırıp, kapağı kapalı vaziyette buzdolabında en az 2-3 saat bekletin. Böylece et marinat sos içinde bekleyerek lezzetlenip, yumuşayacaktır. Kırmızı ve yeşil biberleri ayıklayıp yıkadıktan sonra kibrit çöpü formunda dilimleyin. Kuru soğanları ikiye böldükten sonra her bir parçayı tekrar ikiye bölün. Sıvıyağı geniş ve derin bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. İri iri dilimlediğiniz soğanları kızgın yağa aktarıp tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, 2-3 dakika kadar kavurun. Etleri buzdolabından çıkarıp sosuyla birlikte tavaya aktarın. Ocağın altını açıp etleri yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine biberleri de hemen ekleyip karıştırarak 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Tuz ve kırmızı toz biberi serpiştirdikten sonra henüz sıcak haldeyken servis tabağına aktarın (güveç kaplarına koyup fırında ısıttıktan sonra yanında tortilla yani mısır unu gözlemeleriyle de servis yapabilirsiniz). Yemeğin yanına koyacağımız avokado sosunu hazırlamak için; yumuşak avokadoları ezin. Üzerine süzme yoğurt ve kremayı ilave edip tuzu da serperek karıştırın. Avokado sosunu küçük bir kaseye koyup yemeğin yanında servise sunun.
Vişneli Andoluz pilavı (İspanya)
6 kişilik
Hazırlama süresi 5 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı pirinç
50 gr. tereyağı
2 su bardağı su
1 adet kesmeşeker
1 çay kaşığı tuz
200 gr. vişne
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet taze nane
Pirinci sıcak suyla ıslattıktan sonra yıkayın. 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 su bardağı su, 1 adet kesmeşeker ve tuzu pilav tenceresine koyup kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca pirinci ekleyip karıştırın. Orta ısılı ateşte pişirerek suyunu çekmesini bekleyin. Suyunu iyice çeken pilavın altını iyice kısıp 5 dakika daha pişirdikten sonra, kapağını açıp üzerine kağıt havlu koyarak 20 dakika kadar dinlendirin. Diğer taraftan, vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp yıkadıktan sonra süzün. Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine vişneleri ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, renkleri dönünceye kadar 4-5 dakika kavurun. Ocağın altını kısıp vişneleri 4-5 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı, varsa bir kek kalıbı yardımıyla şekillendirerek servis tabağına alın. Üzerine kavurduğunuz vişneleri ekleyin. Taze nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın. Bu pilav özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışır.