Evin dışında bir yerde yemek yemek, arada bir de olsa hazır bir sofraya oturmak ve yemek bitiğinde sofrayı kaldırma düşüncesi olmadan bir kahve içmek ne kadar iyi gelir insana.
İnsanlar ne zaman dışarıda yemek yemeye başladılar peki? Yani, yemekçilik sektörünün ilerlemesi nasıl gerçekleşti. Aslında, Birinci Dünya Savaşı’ndan önce pek de öyle dışarıda yemek yenmiyordu. Savaşın yarattığı etkilerden biri de insanların sosyal hayatlarından beklentilerinin artması oldu. Ve bunun yarattığı sonuç da bu dönemde yemek hizmeti veren işletmelerin sayı olarak gözle görülür biçimde artmasıydı. Aynı dönemde özellikle İngiltere’de süt ve ürünlerini satan birçok bar açıldı ve bu barlar sonradan yiyecek işine de girdiler. Böylece başlamış oldu restoranlara gitme modası. Daha sonra mutfak kültürünün küreselleşmesi de, Hint ve Çin yemeklerinin yaygınlaşması da bu ilk açılan süt barları sayesinde gerçekleşti.
Soyalı sebze güveci
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
60 dakika
Malzeme listesi
á 2 adet yeşil dolmalık biber
á 2 adet kırmızı uzun dolmalık biber
á 2 adet orta boy kabak
á 2 adet orta boy patlıcan
á 2 yemek kaşığı soya sosu
á 4-5 diş sarmısak
á 3 yemek kaşığı sıvıyağ
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1/2 su bardağı sıcak su
Sebzelerin tümünü yıkayın. Patlıcanların saplarını kesip alacalı formda soyun. Kabakları kazıyıp yıkayın. Kabak ve patlıcanı uzunlamasına ikiye böldükten sonra tekrar iki eşit parçaya ayırın. Böylece 10-12 santim boyunda ve 1-2 santim kalınlığında sebze parçaları elde etmiş olacaksınız. Biberlerin saplarını kesip kalem şeklinde dilimleyin. 30-35 santim uzunluğunda kenarları yüksek fırına dayanıklı bir kaba kabak, patlıcan ve biber dilimlerini şekil vererek dizin. Aralarına ortadan ikiye böldüğünüz sarmısakları serpiştirin. Sebzelerin üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip soya sosunu gezdirin.
Sıcak suyu ve sıvıyağı da üzerlerine aktardıktan sonra kabın üzerini alüminyum folyoyla sıkıca kapatın. Yemeği 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Üzerinden alüminyum folyoyu çıkarıp 15 dakika daha pişirdikten sonra fırından alın. Soğumasını bekledikten sonra servise sunun.
Not: Pişme süresini kendi damak tadınıza uygun olarak ayarlayabilirsiniz.
Portakal soslu ıspanaklı kek
10 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Malzeme listesi
á 5 adet yumurta
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
á Türk kahvesi fincanıyla 5 fincan toz şeker
á 8-10 adet ıspanak yaprağı
á Türk kahvesi fincanıyla 5 fincan un
á 1 paket vanilya
á 1 paket kabartma tozu
á 7-8 adet ıspanak yaprağı
Portakal sosu için;
á 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
á 2 yemek kaşığı toz şeker
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Aklarını, toz şekerle birlikte mikserin yüksek devriyle, iyice katılaşıp kar gibi oluncaya kadar, 8-10 dakika çırpın. Üzerine yumurta sarılarını ekleyip çatalla hafifçe karıştırın. Saplarından ayırıp yıkadıktan sonra süzdüğünüz 7-8 adet ıspanak yaprağını, kısık ateşte, hiç su eklemeden 2-3 dakika kadar haşlayın. Soğuduktan sonra ıspanak yapraklarını mutfak robotunda püre haline getirin.
Ispanak püresinin bir Türk kahve fincanını dolduracak kadar olması gerekir. Ispanak püresini kek harcına ekleyin. Vanilya, kabartma tozu ve unu da ilave ettikten sonra tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla karıştırın. Hamuru, yağlayıp 2 çay kadar un serptiğiniz 20-25 santim boyutlarındaki orta boy bir kek kalıbına aktarın. Koyu boza kıvamındaki yeşil kek hamurunun üzerini kaşığın tersiyle ya da spatulayla düzeltin. Yeşil pastayı 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, iyice kabarıncaya kadar 40-45 dakika pişirin. Pişme işlemi sonunda hamura bir kürdan batırın, eğer kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir. Keki çıkarın ve ılık hale gelmesini bekleyip toz şekerle karıştırdığınız taze portakal suyuyla ıslatın. Dilimleyerek servise sunun.
Not: İsterseniz, ince doğranmış taze meyve dilimleriyle ikram edebilirsiniz.