Ne olursan ol, gel

Son kitabım "Derviş Sofraları"nı yazmaya çalışırken, araştırma yapmak üzere adı Mevlana’yla özdeşleşmiş olan Konya’ya da birkaç kez gittim.

Mevlana 22 yaşında babasıyla birlikte geldiği Konya’dan pek çok kez göçmüş ama en sonunda yine kente dönmüş ve orada ölmüştür. Dönem Selçuklu Devleti dönemidir ve Konya bu devlete yıllarca başkentlik yapmıştır. Dolayısıyla önemli bir medeniyet olan Selçuklu medeniyetinden de fazlasıyla nasibini almıştır. Kentte hálá yapılan pek çok yemek Selçuklu mutfağından miras kalmıştır ve hemen hiç değişmeden de günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Toyga çorbası, bamya çorbası, etli pilav ve helvalar, gideceğiniz davetlerde önünüze gelebilecek yemeklerden bazırlarıdır. Hazır "davet" demişken Konya’da her tür misafire çok önem verildiğini ve davet sofraları için yapılan yemeklerin de Konya mutfağının önemli parçalarından biri olduğunu söylememiz gerekiyor. Konya insanının misafiri nasıl içten karşıladığını görmek için oralara gitmeniz gerektiğini ise söylemeye bile gerek yok sanırım.

Körili mısırlı tavuk çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet tavuk budu

(2 adet tavuk göğüs eti de kullanabilirsiniz.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı toz köri

á 1 su bardağı haşlanmış mısır yarması (ya da tane mısır)

(Konserve mısır da kullanbilirsiniz.)

á 8-9 su bardağı su

Terbiyesi için;

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 2 su bardağı su

á 2 yemek kaşığı un

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Tavuk göğüs eti ya da butlar 8-9 su bardağı suyla haşlanır. Lezzet katması için suya bir adet soyulmuş soğan atılır. Tuz ve karabiber serpiştirilir. Tavuk haşlanırken üzerinde biriken köpük el kevgiriyle alınmalıdır. Ocaktan alıp suyu süzüldükten sonra but etleri kemiklerden ayrılır ve iri parçalar halinde didiklenir. Diğer taraftan; tavuk suyu tekrar tencereye alınıp üzerine didiklenmiş tavuk etleri ve toz köri ilave edildikten sonra orta ısılı ateşte, kaynamaya bırakılır. Önceden haşlanmış olan mısır ya da konserve, tane mısır da aktarılıp karıştırılır. Diğer taraftan, terbiye sosunun hazırlanması için; yoğurt 2 su bardağı suyla çırpılıp üzerine yumurta sarısı aktarıldıktan sonra tel çırpacak yardımıyla çırpılır.

Tuz ve karabiber serpilip tekrar çırpılır. Kaynamakta olan çorbanın suyundan bir kepçe kadar alınarak unlu karışıma eklenip karışımın ılınması sağlanır. Bir yandan çorba karıştırılmaya devam edilirken, bir yandan da ılık hale gelen terbiye sosu tencereye aktarılır. Sürekli karıştırılarak koyu ayran kıvamına gelinceye kadar, 10 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. İstenirse 2 tatlı kaşığı tereyağında kavrulmuş kırmızı pul biber üzerinde gezdirilebilir. Kuru fesleğen ya da kuru naneyle de süslenebilir. Tarhana çorbası kıvamında ve köriden dolayı sarı olan çorba sıcak sıcak servise sunulur.

Tavuklu elmalı salata

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

á 2 adet tavuk göğüs eti

á 1 demet dereotu

á 2 adet tatlı elma

á 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

(İri parçalar halinde çekilecek.)

Sosu için;

á 3 tepeleme yemek kaşığı mayonez

á 4 tepeleme yemek kaşığı tatlı yoğurt

á 1 su bardağı tavuk suyu

á 2 diş sarmısak

á 2 çay kaşığı tuz

Tavuk göğüs eti 1 adet bütün soğanla birlikte su bardağı suyuyla iyice haşlanır. Haşlanmış tavuk etleri tencereden süzülerek çıkarılır. Soğuması beklenip keskin bir bıçakla tavla zarı formunda doğranır. Üzerine incecik kıyılmış dereotu da eklenip iyice karıştırılır. Salatanın sosunun hazırlanması için; mayonez ve yoğurt derin bir kapta karıştırılır. Tavuğun haşlama suyundan 1 su bardağı kadar katılıp tuz ve birazcık da karabiber eklenir ve çatalla çırpılır. Dövülmüş sarmısaklar ilave edilip iyice karıştırılır ve bir kenarda bekletilir. Elmalar soyup ayıklandıktan sonra tavla zarı formunda doğranır. Elma ve tavuk etleri mayonezli sosun içine aktarılır. Bir taraftan malzemeler karıştırılmaya devam edilirken, bir taraftan da iri çekilmiş ceviz içi ilave edilip iyice harmanlanır. Karışım salata tabağına aktarılıp üzeri elma dilimleri ve taze üzüm taneleriyle süslenerek servise sunulur. Arzu edilirse, sostaki mayonez miktarı artırılabilir ve hiç yoğurt eklenmeyebilir.

NOT: Kereviz soyulduğunda çok çabuk kararan bir sebze olduğu için, salata sosuyla hemen karıştırılır. Eğer bekletilecekse kararmaması için limonlu suda bekletilir.

Ayrıca bu salataya istenirse 1 adet haşlanmış patates rendelenir ya da 6-7 adet marul yaprağı incecik doğranarak eklenebilir.
Yazarın Tüm Yazıları