Ne kiler var ne tarhana

Yeni yapılan apartman dairelerine bakıyorum ve bu planları evle alakası olmayan kişiler yapmış diye düşünüyorum. Gereksiz holler, küçük mutfaklar, biçimsiz balkonlar...

Ne bir gömme dolap var, ne küçücük bir kiler. Oysa kiler bir ev için ne kadar gereklidir. Gelin bir de araştırmacı-sahaf Ergun Hiçyılmaz’ın çocukluk yıllarının kilerleri hakkında anlattıklarına kulak verelim:

"Kilere ulaştığımda beni sadece baharat, karanfil ve zencefil kokuları karşılamazdı. Tavanda sayısız meyve ve sebze sallanır ve olgunlaşmayı beklerken, inanılmaz bir koku bahçesine dönerdi. Yeşilden kırmızıya doğru uzanmış bu renkli kiler dünyasına dalıp birkaç şey aşırdığımda öylesine mutlu olurdum ki... Tüm o nefis yemekler, bir takım çuvallara konulmuş köy malzemelerinden yapılıp, soframıza gelirdi. Tarhananın dumanını tencerenin kapağı açıldığında öbür odadan görebilirdik. Boyu serçe parmağını geçmeyen en kızılın kızılı biberleri tarhana ile götürmek için sadece ’boğaz’ değil, yürek de isterdi." Şimdi ne evlerin kilerleri zencefil kokuyor ne de elde yapılmış köy tarhanaları bez torbalarda tavanlara asılı...

Tavuk şiş Adana

Malzeme listesi

á 1 adet orta boy bütün tavuk

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 çay kaşığı karabiber

á 1 tatlı kaşığı pulbiber

á 1 yemek kaşığı ketçap

á 2 çay kaşığı tuz

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Salata için;

á 1 adet marul (göbek salata da kullanabilirsiniz)

á 1 demet maydanoz

á 10-15 adet kiraz domates

Salata sosu için;

á 1 limonun suyu

á 1 çay kaşığı tuz

á 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á Varsa 1 yemek kaşığı balzamik sirke

Yapılışı:

Marulu yıkayıp suda bir süre beklettikten sonra iyice süzün ve parçalayarak geniş bir servis tabağına koyun. Üzerine incecik kıyılmış maydanoz ve kiraz domatesleri yerleştirin. Sirke, tuz, limon suyu ve zeytinyağını ayrı bir kasede çırpıp salatanın üzerine gezdirin. Bütün tavuğu kemikleriyle birlikte iri parçalara bölün. Yıkayın ve suyunu süzün. Yoğurt, tuz, karabiber, ketçap, pulbiber ve sıvıyağı geniş bir cam kaseye koyup tel çırpıcıyla çırpın. Tavukları bu sosun içinde 2 saat kadar bekletin. Tavuk parçalarını sosuyla birlikte 4-5 adet kalın şişe geçirip kömür ızgarasında çevirerek pişirin. Salatayı lavaş ekmeklere paylaştırın. Üzerlerine tavuk şişleri sıralayıp servise sunun.

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


ortakallı cevizli baklava

Malzeme listesi

Hamuru için;

á 5 su bardağı un

á 3 adet yumurta

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 1 çay bardağı süt

á 3 yemek kaşığı yoğurt

á 1 çay kaşığı tuz

Açmak için

á 1 su bardağı mısır nişastası

İçi için;

á 3 adet orta boy portakal

á 3 su bardağı ceviz

á 1 tatlı kaşığı tarçın

á 1 su bardağı tozşeker

Şurubu için;

á 3 su bardağı tozşeker

á 4 su bardağı su

á 1 çay kaşığı limon suyu

10 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


3 su bardağı tozşeker ve 4 su bardağı suyu büyük bir tencerede 10 dakika kadar kaynatın. 1 çay kaşığı limon suyunu ekleyip ocağın altını kapatın. Portakalların 2 adedini soyun. Üzerlerine 1 su bardağı tozşeker ekleyip hiç su koymadan kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Tarçın ve cevizi ekleyip 5 dakika daha pişirin. Ocaktan aldığınız cevizli portakalın ılık hale gelmesini bekleyip mutfak robotunda iyice çekin. Baklava hamurunu hazırlamak için; 5 su bardağı unu bir tepsiye koyup ortasını havuz gibi açın. İçine yumurta, sıvıyağ, süt, yoğurt ve tuzu ilave koyup yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde 15-20 adet beze yapıp yuvarlayın. Tepsiyi erittiğiniz 3 yemek kaşığı yağla yağlayın. Yufkalardan birini tepsiye yerleştirin. İki yufkada bir erittiğiniz yağdan 2-3 yemek kaşığı kadar gezdirerek yufkaların yarısını tepsiye döşeyin. Üzerine hazırladığınız portakallı karışımı yayın. Yufkaların diğer yarısını da iki yufkada bir erittiğiniz tereyağını gezdirerek yerleştirin. Keskin bir bıçakla baklavayı dilimleyin. Kalan yağ ılık hale geldiğinde baklava dilimlerinin arasına ve üzerine gezdirin. Baklavayı 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri pembeleşinceye kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Tozşeker ve suyu bir tencereye aktarıp kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra limon suyunu ilave edin. Bir dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Daha sonra da bu şerbeti baklavanın üzerine gezdirin.
Yazarın Tüm Yazıları