Mis kokan kilerler nerede şimdi

Yeni yapılan apartman dairelerine bakıyorum ve bu planları evle alakası olmayan kişiler yapmış diye düşünüyorum. Gereksiz holler, küçük mutfaklar, biçimsiz balkonlar...

Ne bir gömme dolap var, ne küçücük bir kiler. Oysa kiler bir ev için ne kadar gereklidir. Gelin bir de araştırmacı-sahaf Ergun Hiçyılmaz’ın çocukluk yıllarının kilerleri hakkında anlattıklarına kulak verelim: "Kilere ulaştığımda beni sadece baharat, karanfil ve zencefil kokuları karşılamazdı. Tavanda sayısız meyve ve sebze sallanır ve olgunlaşmayı beklerken, inanılmaz bir koku bahçesine dönerdi. Yeşilden kırmızıya doğru uzanmış bu renkli kiler dünyasına dalıp birkaç şey aşırdığımda öylesine mutlu olurdum ki... Tüm o nefis yemekler, bir takım çuvallara konulmuş köy malzemelerinden yapılıp, soframıza gelirdi... Tarhananın dumanını tencerenin kapağı açıldığında öbür odadan görebilirdik. Boyu serçe parmağını geçmeyen en kızılın kızılı biberleri tarhana ile götürmek için sadece ’boğaz’ değil, yürek de isterdi." Şimdi ne evlerin kilerleri zencefil kokuyor, ne de elde yapılmış köy tarhanaları bez torbalarda tavanlara asılı. Öyle bir karmaşa ki hayatımız, eve gelip değil yemek yapmak, yemek yemek bile zor geliyor çoğumuza.

Patatesli Türkiş burger

Malzeme listesi

á 300-400 gr orta yağlı kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 yemek kaşığı dolusu irmik

á 2 yemek kaşığı ince köftelik bulgur

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

á 1 adet orta boy havuç

á 250-300 gr brokoli

á 3-4 adet orta boy patates

á 7-8 adet yeşil zeytin

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Bulgur ve irmiği derin bir kaba koyup üzerine Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıcağa yakın ılık su gezdirin. Bulgur ve irmiğin yumuşaması için yaklaşık 5 dakika kadar bekleyin. Üzerine kuru soğanı rendeleyip tuz ve karabiberi serpin. Rendelenmiş kaşar peynirini de ilave ettikten sonra kıymayı da kaba aktarın. Malzemeleri 4-5 dakika yoğurduktan sonra üzerini alüminyum folyo ile kapatıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin. Brokolileri çiçek buketleri halinde parçalara ayırın. Havucu kazıyıp yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölün. Brokoli ve havuçları sıcak tuzlu suda, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın (isterseniz sebzeleri tavuk ya da et suyuyla da haşlayabilirsiniz). Patatesleri parmak şeklinde doğrayıp tuzlu suda bekletin. Süzüp kağıt havluyla kuruladıktan sonra kızgın yağda kızartın. Buzdolabında dinlenen köfte harcını çıkarın. Harçtan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Avuçlarınız arasında bastırarak yassı hale getirin. Yaklaşık 8-10 santim çapında ve 1 santim kalınlığında olan köfteleri fındık büyüklüğünde tereyağı koyduğunuz teflon tavada önlü arkalı kızartın. Tabağın bir ucuna kızaran köfteyi koyup, brokoli demetlerinin etrafına saç gibi yerleştirin. Havucu üçgen şeklinde kesip burun yapın. İçi domatesli yeşil kokteyl zeytinlerini dilimleyip gözlerini ortaya çıkarın. Kızarmış patateslerle süsleyerek servise sunun.

Peynirli sütlü börek

Malzeme listesi

á 2 adet hazır yufka

İç malzemeleri

á 3 adet yumurta

á 3 su bardağı süt

á 125 gr. bitkisel margarin

á 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

á 2 adet orta boy domates

á 1-2 adet yeşil sivri biber

á 1 çay kaşığı kabartma tozu (karbonat da kullanabilirsiniz)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Yufkalardan kibrit kutusu büyüklüğünde parçalar koparıp bir kenarda biriktirin. Diğer taraftan, yumurtaları derin ve geniş bir kaba kırıp üzerine sütü ekleyin. Eritip ılıttığınız margarini de ilave edip tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Tatlı sivri biberleri de ayıklayıp ince ince dilimleyin. Domates ve biberi de yumurtalı karışıma ekleyin. Kabartma tozu ya da karbonatı katıp tuz ve karabiberi serptikten sonra malzemeleri karıştırın. Son olarak, yufka parçalarını ilave edip çatalla hafifçe ezin. En az 30 santim çapında ve kenarları yüksek bir fırın tepsisini 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Hazırladığınız börek karışımını yağlanmış tepsiye aktarıp üzerini kaşığın tersiyle düzeltin. Böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, en az 40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları