Paylaş
Diğer taraftan, fırın tepsisine fırın kağıdı yayın ve hazırladığınız hamurları tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Milföyleri 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri iyice kızarıncaya, kabarıncaya kadar, en az 25-30 dakika pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip her bir milföyü ortadan ikiye bölün.
Kremayı hazırlamak için; yumurtayı küçük bir tencereye kırıp tozşeker, nişasta ve unu ekleyin. Bir tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla, pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Vanilyayı katıp sütü de azar azar ilave edin. Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun. Bir tel çırpıcı ya da kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın ve mikser ya da çatal yardımıyla karıştırarak soğumasını sağlayın. Soğuyan kremayı milföy hamurlarının üzerine paylaştırın. Üzerlerine birer tane daha milföy hamuru kapatıp pudraşekeri serpiştirdikten sonra servise sunun.
5-6 adet kare milföy hamuru (15x15 santim boyutlarında ve kare şeklinde)
Krema için;
Yarım litre süt
6 yemek kaşığı tozşeker
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Ayrıca 2-3 yemek kaşığı pudraşekeri
Ev yapımı elma sirkesi -2-
Dün evimizde, pazardan aldığımız tatlı elmalarla sirke yapmaya başlamış, sıktığımız elma suyunu ağzı geniş, yayvan bir kavanoza üzerinde hava alabileceği kadar boşluk bırakarak koymuştuk. Ama tekrarlamamız gereken birkaç şey var. Birincisi, sirke yaparken kullanacağımız malzemeler kesinlikle çok temiz olacak, ikincisi, elmalarımız ekşi olmayacak.
Elma suyunun sirke haline gelebilmesi için hava alması şart. Ama temiz kalması da bir o kadar önemli olduğu için ben kavanozun ağzını sıkı delikli bir bezle, tülbentle sıkıca kapatırım.
Kavanozu güneş ışığının temas etmeyeceği loş ve ılık bir yerde beklemeye bırakırım. Ancak, sirkenin oluşması için havalandırma çok önemli olduğundan her gün mutlaka karıştırırım. Sirke yapmanın bir püf noktası daha vardır: Önceden yaptığınız sirkeden bir bardak kadar eklediğinizde sirkenin daha kolay olduğunu görürsünüz.
Beklemekte olan elma suyunu her gün tadarak sirke kıvamına gelip gelmediğini, kokusunun sirke gibi olup olmadığını kontrol ederim. Bu bekleme süresi genellikle 4-6 hafta kadardır. Daha sonra sirkeyi birkaç kez sıkı süzme işleminden geçirerek cam şişelere, ağızlarında boşluk kalmayacak şekilde doldururum. Saklama ortamıysa yine aynıdır. Güneş almayan loş bir yer.
Söylemem gereken son bir şey daha var. Sirke şişelere konduktan bir süre sonra üzerinde şeffaf bir tabaka oluşabilir. Tabakayı alıp sirkenizi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Paylaş