Meyve ve alkolün dansı

Kristal şişelerde saklanıp, ufak kadehlerde servis edilen, meyve rayihasıyla dolup taşan, hayli kibar olmasına rağmen şekerli tadıyla hiç belli etmeden baş döndürebilecek kadar güçlü bir içkidir likör...

Latince anlamı "akışkan hale getirmek" olan likörün, gerçekten de hazırlandığı meyve ya da tohumların akışkan hali olduğu söylenebilir. Ev yapımı likörlerin tadıysa doğal olarak bir başka güzel olur.

Biz Türkler herhalde yeterince titiziz ki, ülkemizde hazırlanıp şişelenen likörler dünya çapında defalarca ödüle layık görülmüştür. Isparta’nın gül, Konya’nın kayısı, Adana’nın portakal ve Bodrum’un mandalina likörü, yurtdışında yarışmalara katılan ve altın madalya kazanan likörlerimizden birkaçıdır.

Vişne jöleli cheese kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

8 dakika


Malzeme listesi

Hamuru için;

á 200 gr. yulaflı ya da kepekli tatlı bisküvi

á 100 gr. eritilmiş bitkisel margarin

á 1 adet yumurtanın sarısı

Kreması için;

á 4 su bardağı süt

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 1 su bardağı tozşeker

á 2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 1 paket vanilya

Üzeri için;

á 2 su bardağı dolusu dondurulmuş vişne

á 1 paket toz vişne jölesi (200 gr.)

á 1 su bardağı sıcak su

á 2 su bardağı soğuk su

Bisküvileri mutfak robotunda çekerek un haline getirin. Eritip ılıttığınız margarin ve yumurta sarısını derin bir kaseye aktarıp çatalla kadar çırpın. Üzerine, un haline getirdiğiniz bisküviyi ekleyip yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru 28-30 cm. çapındaki kelepçeli kek kalıbına bastırarak yaydıktan sonra buzdolabında bekletin. Pastanın kremasını hazırlamak için, yumurta sarıları ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp çatalla çırpın. Üzerine nişasta, un, vanilya ve sütü ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Soğumasını bekleyin. Pastayı buzdolabından çıkarıp soğuk haldeki kremayı, sık sık ıslattığınız bir kaşık yardımıyla pastanın üzerine yayın. Pastayı buzdolabının derin dondurucusunda 1 saat kadar bekletin. Toz jöleyi, 1 su bardağı kaynar suyun içinde eritin. Üzerine çok soğuk haldeki 2 su bardağı suyu aktarıp karıştırın. Pastayı buzdolabından çıkarın. Önce vişneleri kremanın üzerine yerleştirin. Sonra da jöleyi, vişnelerin üzerini kapatacak şekilde dökün. En az 4-5 saat buzdolabında bekletip, kelepçeli kalıbı açıp pasta tabağına aktarın. Soğuk servis edin.
Yazarın Tüm Yazıları