Mevsimi geçmeden kestane yiyin

Geçen hafta sonu başlayıp bu haftaya sarkan karlı günler yaşadık.

Yurdumuzun bazı bölgeleri hálá karlı ve soğuk havanın etkisi altında. Pek çoğumuz işine, okula gidemedi ama yine de keyifli bir tarafı var karın. Kış mevsimiyle özdeşleşmiş bir meyve var ki, eskiden pek çok evde bulunan sobalar üzerinde kebabı yapılırdı onun. Evet kestaneden bahsediyorum yine. Hazır kış bütün gücüyle gelmişken onun vazgeçilmezlerinden olan kestaneyi de iyice bir anlatalım dedim. Akşam keyifli keyifli yemeyi planladığınız kestane tatsız çıkarsa ya da o kadar özenmenize rağmen kabuğu soyulmazsa tadınız kaçar değil mi? Kestane alırken renginin güzel olmasına, kabuğunun parlak ve dış yüzeyinin pürüzsüz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Siyaha yakın renkli olan kestaneleri almamaya özen gösterin. Kokusu da kestaneyi ele veren diğer bir özelliktir. Kötü kokan kestane çürüktür ya da çürümeye başlamıştır. Alacağınız kestanenin tadına bakma şansınız varsa mutlaka bakmanızı öneririm. Çünkü genel olarak, pişirerek yediğimiz bu meyve, çiğken de tadıyla nasıl olduğunu gösterir. Yani çiğken acı olan kestane piştiğinde düzelmeyecektir. Tadı ne kadar güzel olursa olsun piştiğinde iç kabuğu soyulmayan kestane de canınızı sıkabilir. Kestanenin iç kabuğunun ete fazla girmemiş olması da kestane alırken dikkat etmeniz gereken önemli hususlardandır.

Tavuklu kurufasulye

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

90 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet tavuk göğüs eti

(10 adet tavuk kanadı kullanabilirsiniz.)

á 2 su bardağı kuru fasulye

á 5 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 4-5 diş sarmısak

á 2 adet orta boy domates

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası

á 1 adet yeşil çarliston biber

á 1 adet kırmızı uzun dolmalık biber

(Salçalık ya da tarhanalık biber de denir)

á 6-7 su bardağı sıcak su

(Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)

Fasulye ılık suda 6-7 saat bekletilir. Süzülüp üzerine tam çıkacak kadar suyla 20 dakika kadar haşlanıp süzülür. Kuru soğan incecik, sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde doğranır. Yeşil ve kırmızı biberin tohumları ayıklandıktan sonra tavla zarı formunda doğranır. Tavuk göğüs eti kasapta kuş başı etten daha küçük olacak şekilde doğratılır. Sıvıyağ geniş bir tencerede kızdırılıp üzerine tavuk eti ve sarmısaklar eklenir. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 3-4 dakika kavrulur. Soğanlar eklenip tuz ve karabiber serpiştirildikten sonra 2-3 dakika daha kavrulur. Biberler ve salçalar ilave edilip 2-3 dakika daha kavrulduktan sonra sıcak su da tencereye aktarılır. Su kaynamaya başlayınca fasulyeler ilave edilip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve yemek kısık ateşte 30 dakika daha, fasulyeler hafifçe ezilinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınıp kırmızı pul biberle süslenerek servise sunulur.

Karatorlu kıvırcık salata

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 1 adet orta boy kıvırcık marul

á 1 demet maydanoz

á 1 demet dereotu

á 2 çay kaşığı tuz

Tarator sos için;

á 1/2 su bardağı tahin

á 2 adet limonun suyu

á 2 diş sarmısak

á 1 su bardağı süzme yoğurt

á 1/2 su bardağı ılık su

á 1 çay kaşığı tuz,, kırmızı pul biber

Kıvırcık marul yaprakları yıkanıp süzülür. İncecik doğranarak derin bir kaba aktarılır. Dereotu ve maydanoz da ayıklanıp yıkandıktan sonra incecik doğranarak marulun olduğu kaba eklenir. Üzerlerine tuz serpilen sebzeler ovalanarak yumuşatılır. Diğer taraftan, tahin orta boy bir kaseye aktarılıp üzerine limon suyu eklenir. Bir taraftan çatalla çırpılırken bir taraftan da üzerine dövülmüş sarmısak ilave edilir. Süzme yoğurt ve ılık su da katılıp sos karıştırılmaya devam edilir. Tuz ve kırmızı pul biber serpilip tekrar karıştırıldıktan sonra hazırlanan sos salatanın üzerine gezdirilip karıştırılır. Salata, bir kenarda sosunu çekmesi için 15-20 dakika bekletildikten sonra üzeri yeşil zeytin ve ince turp dilimleriyle süslenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları