Tabiatta her yerde bulunabilen bir mikroorganizma olan maya ekmeklerimizin, çöreklerimizin daha pişkin, kabarık ve lezzetli olmasını sağlar.
Ayrıca mayalı hamur işleri daha geç bayatladığı gibi özel ve hoş bir kokusu da olur. Maya ile yapılan hamur, yoğurulduktan sonra kabarması için, 20 dakika ila 1 saat arasında dinlenme süresine ihtiyaç vardır. Çünkü bu sürenin sonunda hamur iki katı büyüklüğüne ulaşır. Bu çok önemli bir püf noktasıdır.
Sonra istediğiniz hamur işini yapıp, fırına vermeden tepside 20-25 dakika daha bekletmeniz gerekir. Öte yandan, verilen tariflerdeki kuru maya miktarının iki katı kadar yaş maya kullanmanız gerekir.
İnce Noktalar
Padişahlarımızın saray mutfağında bol hamurişli mönüler yaptırdıklarını ıspanaklı, peynirli, yumurtalı pidelerle börek çeşnilerine bayıldıklarını biliyor muydunuz?
KABUL GÜNÜ
Sebzeli Avrasya böreği
Yapılışı:
Öncelikle hamur için derin bir yoğurma kabının içine; yumuşamış margarin, yoğurt, sıvıyağ, limon suyu, tuz, ve kabartma tozunu ekleyelim. Bir taraftan elimizle yoğururken, bir taraftan da azar azar unu katalım. Kulak memesi yumuşaklığında, elinize yapışmayan bir hamur hazırlayalım.
Sonra hamuru 30 dakika dinlenmeye bırakalım. Öte yandan iç harcı için derin bir kasenin içine; yeşil soğanı, ıspanak yaprakları ve maydanozu koyalım. Üzerine küp doğranmış domatesle beraber tuz ve karabiberi ekleyip, elimizle hamur gibi yoğuralım. Sonra da rende peyniri ilave edip, çatalla karıştıralım.
Artık dinlenen hamuru ikiye bölüp, hafif unlu tezgahta, 25-30 cm çapında açalım. Şimdi de kelepçeli kalıbımızın içini yağlayıp, alta birinci hamuru koyalım. Üzerine hazırladığımız harcı yayalım. Sonra da ikinci hamuru üzerine kapatalım.
Değişik bir görüntü vermek için en üstünü tırtıklı bıçakla çizelim ve 175 dereceli fırında en az 40 dakika, üzire sarı-kahverengi oluncaya dek pişirelim.
10 kişilik Hazırlama süresi 40 dakika Pişirme süresi 40 dakika
Hamuru için
250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
8 su bardağı un (biraz eksik veya fazla olabilir)
İç harcı için
1 adet yeşil taze soğan (ince kıyılmış)
1/2 demet ıspanak (ince kıyılmış)
1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
2 adet orta boy domates (küp doğranmış)
1 su bardağı rende beyaz peynir
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
Kremalı pasta
Yapılışı:
Önce kek hamuru için; şeker ve yumurtayı 5 dakika çırpalım. Ilık margarin, kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyip, 2-3 dakika daha karıştıralım.
Orta boy bir kek kalıbını (25-30 cm çapında) iyice yağlayıp, kek hamurunu içine aktaralım ve 175 dereceli fırında 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
Bir tarafta krema için; orta boy bir tencerenin içine; süt, un, toz şeker ve çırpılmış yumurtayı aktaralım ve sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Öte yandan başka bir derin kabın içine; 2 poşet krem şantiyi ve 2 bardak sütü dökerek, mikserle 5-6 dakika, iyice katılaşıncaya dek çırpalım. Sonra da krem şantiyi, soğuyan muhallebinin içine katıp, yine 1-2 dakika karıştıralım. oğuyan kekin üzerine ve etrafına bu kremayı sürüp, Hindistan cevizi ve inciler serpiştirelim.
10 kişilik Hazırlama süresi 30 dakika Pişirme süresi 40 dakika