Paylaş
GELELİ KEBABI
(6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 6 patlıcan
◊ 500 gr kuşbaşı kuzu eti
◊ 2 soğan
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası (veya 2 domates)
◊ 4 sivri biber
◊ 4 diş sarımsak
◊ 6 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 yemek kaşığı limon suyu
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber
◊ 3-4 su bardağı sıcak su
Arzuya göre;
◊ 100 gr tereyağı
◊ 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
NASIL YAPARIM?
◊ Patlıcanları közleyin. Pişince kabuklarını soyun, incecik doğrayıp bir kaba koyun.
◊ Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon suyunu gezdirip karıştırın.
◊ Etleri bir tencereye alın, kendi suyu ve yağıyla 7-8 dakika orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Kalan zeytinyağını, yemeklik doğranmış soğanları ve salçayı da katıp 5 dakika daha pişirin.
◊ İncecik halka doğranmış biberi ve yine incecik dilimlenmiş sarımsağı, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.
◊ Sıcak suyu ekleyip ve etler
yumuşayıp suyunu çekinceye dek pişirin.
◊ Bir fırın kabına közlenmiş patlıcanları koyun. Üzerine etleri dağıtarak yerleştirin.
◊ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Tereyağını eritip toz biberle karıştırın, servis sırasında üzerine gezdirin.
BANİK (MALATYA KÖFTESİ)
(6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 500 gr yağsız dana döş kıyma
◊ 1 su bardağı ince köftelik bulgur ◊ 1 soğan (rendelenmiş)
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 1 yumurta
◊ 2-3 yemek kaşığı tepeleme un
◊ 1 yemek kaşığı un (tepsiye serpmek için)
◊ 1/2 su bardağı sıcak su
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber,
◊ 1’er çay kaşığı kimyon, pul biber
◊ 2 yemek kaşığı ince doğranmış dereotu
Kızartmak için;
◊ 1/2 su bardağı ayçiçeğiyağı
Ayrıca;
◊ 1 yumurta
NASIL YAPARIM?
◊ Derin bir kaba bulguru koyup sıcak suyla ıslatıp karıştırın. 2 dakika sonra kıyma, soğan, yumurta, dereotu, salça, tuz ve baharat çeşitlerini ilave edin.
◊ Yoğurmaya başlayın ve azar azar unu da ekleyin. Bu köftenin özelliği, oldukça uzun süre yoğurulması ve macun kıvamına gelmesi... Toparlayıp üstünü kapatın ve buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
◊ İri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Un serptiğiniz tepsiye alıp una bulayın.
◊ Köfteleri çırpılmış yumurtaya batırarıp kızgın yağda kızartın.
Paylaş