Leblebinin kısa öyküsü

Derler ki 300 yıl önce yaşamış olan şeyh Murat Gazi, nohudu kavurarak ilk leblebiyi üretmiş.

Yolu İstanbul’a düşen Kütahya-Tavşanlı’dan bir vatandaş, bu değişik lezzeti pek beğenmiş. Ustasından işi öğrenerek memleketine dönmüş ve üretime başlamış. O zamandan bugüne Tavşanlı, leblebiyle anılır olmuş.
Bugün ilçede 300’e yakın leblebi imalatçısı var, hepsi ustalarının izinden gidiyor ve pirlerini incitmemek için kimyasal madde kullanmıyorlar. Bizim kuşağın leblebi çeşitlemesi sınırlıdır: Beyaz (sakız, kum) leblebi, sarı (kaba) leblebi, tuzlu leblebi, leblebi şekeri, leblebi unu, leblebi helvası...
Oysa günümüzde 25 tür leblebi üretiliyor ve ihraç ediliyor. Vanilyalısından hindistancevizlisine, vişnelisinden tarçınlısına, karanfillisinden çikolatalısına, soyalısından nanelisine, sakızlısından cips leblebiye varıncaya dek geniş bir yelpaze...

Patatesli Yerköy çorbası (Yozgat)

MALZEMELER
· 2 adet orta boy patates
· 250 gr kıyma
· 1 yemek kaşığı bitkisel margarin
· 1 yemek kaşığı salça
· 1 kahve fincanı pirinç (veya bulgur)
· 6 su bardağı su
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Yapılışı
Patatesleri tavla zarı gibi küçük küçük doğrayın. Yağı kızdırın, kıymayı 5 dakika kavurup, salçayı ilave edin. Birkaç dakika daha sürekli karıştırarak kavurduktan sonra suyu ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin.
Salçalı su kaynayınca içine patatesleri ve pirinci ekleyin. Patatesler pişinceye kadar sık sık karıştırın. Servis sırasında isterseniz üzerine yağla kızdırılmış nane gezdirebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları