Paylaş
Bazı yörelerimizde bayramın dört günü de kurban eti yenirken, bazı yörelerimizde yalnızca ilk gün yenir.
Yurdumuzun bazı yörelerinde kurbanlık hayvanın onu kesen kişiyi sırat köprüsünden geçirip cennete götüreceğine inanılır, bazı yörelerdeyse kurban sadece kişinin kendisi için değil ailesi ve sevdikleri için de kesilir.
Bazı yörelerde erkek evladın nişanlısı ya da sözlüsü için de kurban kesilir. Hatta kız evine giden kurbanlık koyun ya da koça bazen altın bilezikler ve değerli takılar da eşlik eder.
Karadeniz gibi erkek evlada çok değer verilen bölgelerde ise durum tam tersi olabiliyor. Yani kız evinde bayram ziyaretine gelen damat için kurban kesilebiliyor. Kurbanlık hayvanın ne olacağı ise kız tarafının takdirine kalmış; isterse koyun kesiyor, isterse horoz.
Yine Karadeniz’in bazı yörelerinde kurbanlık etin bir parçası bayramdan tam 40 gün sonra kaynatılacak aşure için saklanıyor.
Gelelim kurban etinden yapılan yemeklere... Kurban etinin nasıl değerlendirileceği de yöreden yöreye farklılık gösteriyor. Örneğin bazı yerlerde kesilen kurbanın böbrek ve ciğerinin kurbanı kesen kişiye yedirilmesi şartken, bazı yörelerimizde aynı organları ev halkının yemesi adettir.
Pek çok yöremizde Kurban Bayramı sabahı kahvaltı kurban etinden yapılan kavurmayla ediliyor, akşam yemeğinde de yine kurban eti yeniyor.
MUHALLEBİLİ BAKLAVA
12 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 40 DAKİKA
Malzemeler:
* 14 adet baklavalık hazır yufka
Yufkaları yağlamak için;
* 1,5 su bardağı eritilmiş tereyağı
Muhallebisi için;
* 4 su bardağı süt
* 2 yemek kaşığı pirinç unu (tepeleme)
* 2 yemek kaşığı mısır nişastası (tepeleme)
* 5 yemek kaşığı toz şeker
* Yarım su bardağı kakao
* 4 adet yumurta sarısı
Şerbeti için;
* 2 su bardağı su
* 1 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
Muhallebi için nişasta, toz şeker, pirinç unu ve sütü kakaoyla beraber tencerede karıştırarak koyu muhallebi kıvamında pişirin. Katılaşıp kaynamaya başlayınca hemen ocaktan alın.
Pişirdiğiniz muhallebinin içerisine 4 adet yumurta sarısını ekleyip mikserle pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika çırpın. Soğuması için bir kenarda bekletin.
Yuvarlak orta boy bir fırın tepsisini yağlayın. Tepsiye 7 adet baklava yufkasını, aralarını eritilmiş yağ gezdirerek üst üste serin.
Yedinci yufkanın üzerine pişirdiğiniz muhallebi harcını yayın. Harcın üzerine tekrar araları yağlanmış, kalan 7 adet yufkayı yerleştirin.
Tepsideki baklavayı üçgen dilimler şeklinde kesip kalan yağı üzerine aktarın. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 35-40 dakika pişirip çıkarın.
Şerbeti için su ve şekeri 5 dakika kaynatıp soğutun. Ilık haldeki baklavanın üzerine soğutulmuş şerbeti azar azar gezdirip servise sunun.
Paylaş