Paylaş
Selçuklu’ya başkentlik etmiş, günümüzde Türki-ye’nin buğday ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Konya’nın mutfağını Mevlevilik şekillendirmiştir.
Mevlevihanelerin en önemli yeri mutfaktır. Mutfaklara “ateşle oynayan” anlamında ateşbaz da denir ve her ocağın üzerinde “Ya Hazret-i Ateşbaz-ı Veli” levhası bulunur. Dünyada muhtemelen adına anıt mezar yaptırılan ilk aşçı olan Ateşbaz-ı Veli’nin türbesi de Meram ilçesindedir.
Konya mutfağı dendiğinde ilk akla gelen yemekler etli ekmek, bıçakarası, Mevlana pideleri, fırın kebabı ve sacarası tatlısıdır. Ayrıca davetlerde özel mönüler uygulanır. Bin kişiyi geçen davetler için hazırlanan yemeğe “aşçı takımı”, “aşçı gayıdı”, “pilav dökme”; yüz kişiden az davetlere “kara yemek takımı” denir.
Bunların haricinde “çebiç asma”, “komşu kaldırması”, “gece arabaşı çorbası”, “helva sofrası”, “çetnevir”, “soğukluk”, “yat geber” isimli ikramlar da vardır.
Yazıyı Bülbül Hoca lakaplı Konyalı Şerife Hanım’ın yemek destanından bir dörtlükle bitirelim:
“Katmeri ince aç yağın sakınma / Sakın ona haşhaş yağı kullanma / İnce etten olur hem de çullama / Tavada pişmiş bir kızıl hal olsun”
TAVUKLU EYVAN ÇORBASI
Tavuk butları yıkayıp büyük bir tencereye koyun. Soyup ikiye böldüğünüz soğanı, varsa 2 adet defne yaprağını, tuz ve karabiberi de tencereye koyun. Sıcak suyu ekleyin, tavuk eti yumuşayıncaya kadar haşlayıp ocaktan alın.
Tavuk etini sudan alıp çok küçük parçalar halinde didikleyin ve bir kenarda bekletin. Tavuk suyunun içindeki soğanı alıp tekrar ocağın üzerine koyarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca tavuk eti ve şehriyeyi aktarıp arada sırada karıştırın.
Sosu hazırlamak için yoğurt, un, yumurta sarısı, dövülmüş sarmısak, limon suyu, tuz ve pul biberi iyice çırpın. Şehriye yumuşamaya başlayınca hazırladığınız bu sosu yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak tencereye ilave edin.
Karıştırmaya devam ederek çorbayı 7-8 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerini incecik kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı biber de gezdirebilirsiniz.
Paylaş