Eminim İstanbul’da oturanların pek çoğu İKEA’ya gidip o leziz İsveç köftesinden yemiştir. Ben bir gazete haberinde dünyanın en çok İsveç köftesi satan mağazalarından birinin de Türkiye’deki olduğunu okumuştum.
Finlandiyalılar da tıpkı İsveçliler gibi köfteye bayılıyorlar. Balıktan ya da etten yaptıkları köfteleri genellikle fırında pişiriyorlar ve üzerine de envai çeşit sostan birini gezdiriyorlar. Yanına da patates ve bizim damak tadımıza göre biraz şekerli diyebileceğimiz salatalık turşusu koyarak ikram ediyorlar. Burada değinilmesi gereken diğer bir önemli şey de köftelerinin yanına biz Türklerin pek de hoşlanmadığı “lingonberry” isimli tatlı marmelattan koymaları. Aslında hemen bütün Avrupa’da etin yanında yaygın olarak tatlı meyve sosları kullanılıyor. Açıkçası ben bu tatlı soslara alıştım ama benim çocuklarım da dahil çevremdeki pek çok kişi bu sosları görünce yüzünü buruşturuyor. Böyle tatlı soslardan bahsedince aklıma Osmanlı ımparatorluğu ve Topkapı Sarayı’nın mutfağı geliyor. O mutfaklarda da meyveli, sakızlı, tarçınlı ne etler pişermiş, bir bilseniz. Bizim padişahlar da bu yemekleri bayıla bayıla yerlermiş. Ama belli ki, bu tatlı ve et birlikteliği sadece sarayda kalmış ve halk arasında yaygın hale gelememiş. Zaten bizim halk mutfağımız yüzyıllar boyunca saray mutfağıyla oldukça farklı kalmış.
Zeytinyağlı biber dolması
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 50 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ · 12-16 adet orta boy yeşil dolmalık biber · 6 yemek kaşığı zeytinyağı İç harcı için; · 2 su bardağı pirinç · 3 adet orta boy kuru soğan · ½ su bardağı zeytinyağı · 2 adet orta boy domates · 2 yemek kaşığı kuşüzümü (isteğe bağlı) · 1 yemek kaşığı domates salçası · 2 çay kaşığı kırmızı pul biber · 2 çay kaşığı tuz, karabiber · 6 çay kaşığı tozşeker · 1 adet büyük boy limonun suyu · 2 demet dereotu
Yapılışı Dolamlık biberleri yıkayıp kapak kısımlarını kestikten sonra çekirdeklerini ayıklayın ve yıkayıp süzün. Domatesleri ise rendeleyin. ıç harcını hazırlamak için; pirinci sıcak suda iyice yıkayıp süzün. Kuşüzümünü ayıkladıktan sonra soğuk suda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp üzerine incecik yemeklik doğradığınız soğanları ve salçayı ekleyin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Üzerine pirinci ekleyip 4-5 dakika daha kavurduktan sonra ocağın altını kısarak kuşüzümlerini ilave edin. Kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi serpip şeker ve limon suyunu katın. Rende domatesleri içine aktarın. Üzerine 1 su bardağı su ekleyip karıştırdıktan sonra, kısık ateşte pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp ince kıyılmış dereotunu ilave ederek karıştırın ve soğuması için bekleyin. Dolmalık biberlerin içini soğuyan iç harcıyla bastırarak doldurup geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. Tencerenin kenarından 2 bardak sıcak suyu aktarın. Dolmaların üzerine zeytinyağını kaynayıncaya kadar orta ısılı ateşte pişirin. Sonra da ateşi kısıp 25-30 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuyunca servise sunun.