Paylaş
Benim ısrarlarıma dayanamayıp bazen klasik kahvaltı etseler de daha çok krep, sütlü mısır gevreği ya da waffle tercih ediyorlar.
Bu üç seçenek arasında benim en çok onayladığım ise krep oluyor; çünkü “hiç olmazsa klasik kahvaltı yiyeceklerinin yanında yiyorlar” diye avutuyorum kendimi.
Biz anne babalar pek anlayamıyoruz, gençlerin ve çocukların mis gibi kahvaltılıklar dururken neden başka şeylere yöneldiklerini ama sonra, kendi adıma söyleyeyim, dışarıda kahvaltı etmeye kalktığımda görüyorum ki işler bizim zamanımızdaki gibi değil.
Bir kere, bizim zamanımızdan çok daha fazla alternatif var ve hepsi erişilebilir durumda. Yani mahalle bakkalları bile artık çocukların sevdiği kahvaltılık gevreklerin çeşit çeşidini satar durumda. Hal böyle olunca da kahvaltı denince çocukların aklına bin bir çeşit şey geliyor.
Ben klasik bir anne olarak sabahları çocuklara zeytin, peynir, bal yedirmeye çalışıyor ve evet belki biraz fazla ısrar ediyorum ama bakıyorum ki ikizler her fırsatta kaçamak yapıp waffle ve fındıklı çikolata ezmesi yemeye bayılıyorlar.
Selçuklu Türklerinin çok yaygın olarak pişirdiği bu çorbayı sadece yoğurt katarak yaptıkları da bilinmektedir. Günümüzde de yapılmakta olan bu çorbaya yöreye bağlı olarak; fasulye, mısır, pirinç gibi malzemeler de eklenir. Anadolu coğrafyasının bu ek popüler çorbası tarlaya bakır bakraçlarda götürülür ve öğlen yemeklerinde soğuk olarak içilir.
Ayranlı buğday çorbası
Dövmeyi, yani aşurelik buğdayı bir gece önceden bol suyla ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzdükten sonra bol suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün. Diğer taraftan, un, yumurta ve yoğurdu geniş bir tencereye aktarıp tel çırpacak yardımıyla çırpın. Tuzu ve suyu ekleyip karıştırdıktan sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine koyun.
Haşladığınız buğdayı da ilave edip sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kısık ateşte sık sık karıştırarak en az 15 dakika daha pişirin. Koyu kıvamlı çorbayı ocaktan alıp üzerine taze ya da toz nane katarak servise sunun.
Malzeme listesi
- 1 kg yoğurt
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 6-7 su bardağı su
(et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
- 1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
Paylaş