Paylaş
Kışın yetişmeyen ürünleri yazdan kışa taşıma tekniklerine değinilirdi bu ünitede. Sebze ve meyveleri kurutmak, onlardan turşu, reçel ve salça yapmak bu tekniklerin başlıcalarıydı. Annem turşu ve reçel alışverişi yapar, kışın tüketeceğimiz salça için kilolarca domates alırdı. O zamanlar ne derin dondurucu bu kadar yaygın olarak kullanılıyordu, ne de mutfaklarımızda işleri kolaylaştıracak aletler.
Şimdi her şey daha kolay. Bun rağmen evde salça yapmak artık “demode” diyebileceğimiz kadar eskidi. Pek az evde, mutfağın bir köşesine dizili turşu kavanozları duruyor.
Oysa ne güzeldir evde turşu ya da salça yapma telaşı. Bu telaş evi ısıtan, içinde yaşam olduğunu haykıran bir şeydir. Bir yemekçi olarak bu telaşı evimde yaşamayı çok seviyorum. İstiyorum ki çocuklarım ocağın üzerinde kaynayan kocaman domates tenceresini görsünler. Ya da bilsinler ki, mutfağın bir köşesinde çeşit çeşit turşu var.
Siz de uzmanların sözüne kulak verin ve her şeyi her mevsim yemeyin. Kışın domates yememenin yollarından biri de domatesi en güzel zamanında salçaya ya da püreye dönüştürerek saklamak. Haydi hazır yaz da geliyorken kışa hazırlık için kolları sıvayın.
Peynirli dondurma keki
Yaklaşık 25-30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbı alüminyum folyoyla kaplanır. Bisküviler mutfak robotunda un haline getirildikten sonra derin bir kaba koyulur. Üzerine ılık haldeki margarin aktarılıp hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur folyo yayılmış kalıba bastırılarak yerleştirildikten sonra buzdolabında bekletilir.
Diğer taraftan, labne peynir, yumurta sarıları ve toz şeker derin bir kapta, çatal yardımıyla çırpılır. Vanilya ve krema da başka bir kapta mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpılıp peynirli karışıma ilave edilir ve kaşıkla karıştırılır. Yumurta akları da mikserin önce düşük, sonra yüksek devriyle 8-10 dakika kadar çırpılarak beyazlaştırılıp katı hale getirilir.
Kar gibi bembeyaz olan yumurta akı tahta bir kaşıkla yavaş yavaş peynirli karışıma eklenir ve hafifçe karıştırılır. Buzdolabındaki hamur çıkarılıp içine bu karışım yayıldıktan sonra üzeri düzeltilir. Cheese kek derin dondurucuya koyulup en az 7-8 saat ya da bir gece bekletilir.
Dondurucudan çıkarılıp kalıbın kilidi açılır ve servis tabağına çıkarılır. Üzeri pişmaniye veya meyve soslarıyla süslenerek servise sunulur. Buzunun biraz çözülmesi için 5 dakika kadar beklenip dilimlenerek servise sunulur.
Malzeme listesi
- 1 paket Eti Burçak bisküvi
- 100 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
- 2 paket labne peynir (200 gr x 2 adet)
- 1 paket hazır süt kreması (200 ml)
- 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 3 adet yumurta
(sarısı ve beyazı ayrılmış olmalı)
Paylaş