Keyveni yemek yarışması üçüncülük ödülünü paylaşan tarif

Bir tencerede iki su bardağına bir miktar tuz konularak kaynatılır. Kaynayan suya mısır unu ve un katılarak yavaş yavaş karıştırılır ve hamur haline getirilir.

Haberin Devamı

Yapılışı

Kaşıkla karıştırılamayacak kadar katılaşınca piştiği anlaşılır.
Pişmiş olan hamur tahta kaşık yardımıyla kaşık şekli verilerek tabağa alınır.
Üzerine keş ya da tavuk ciğeri kızartılır ve son olarak kızgın tereyağı dökülerek servis yapılır. Yemeğin sosu isteğe göre çiğ süt, ceviz ve pekmez ile de yapılmaktadır.
Yemeğin Öyküsü
Toprağın yeşile, insanın yemeğe doyduğu yer Bolu Mengen’de bir asırdır anlatıla gelen öykü: Fakir bir ailenin çocuğu olan Ali, Fatma adındaki kızı sever ve onunla evlenir.
Ancak kayınvalide gelini sevmez ve oğluna kötülemek için gelininin açığını yakalamaya çalışır.
Bir gün Fatma eşine yemek yapmak ister fakat evde un ve keşten (kurutulmuş torba yoğurdu) başka bir şey bulamaz. Fatma bu malzemelerle nasıl yemek yapacağını bilemez, unu kaynayan suya koyar, hem karıştırır hem ağlar. Ancak ortaya görünümü hoş olan bir yemek çıkar. Yemeği gören kayınvalide, yemeğin görünümünü bozmak için evdeki kediyi alır ve kedinin ayaklarını yemeğin üzerine bastırmaya çalışır.
Fakat kedi ayaklarını toplar, yemeğe basmaz. Yani yemeğe batmaz. O günden sonra bu yemek “Kedi Batmaz” adıyla hikayesi ile birlikte halk arasında yayılır.
Tarifi Aktaran: Yarışmacının babaanne ve anneannesi, hatta onların da anneleri

Kedi Batmaz

Yemeğin Yöresi: Bolu - Mengen

Haberin Devamı

Uygulayıcı: Neşe Bolu (41) / İstanbul / Ev Hanımı

Malzeme listesi

- 2 su bardağı mısır unu
- 1 su bardağı buğday unu
- 2 su bardağı su
- 1 kg. tavuk ciğeri,
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- Bir miktar tuz

Yazarın Tüm Yazıları